Video placeholde
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
Nové letiště v Istanbulu
7
Fotogalerie

V Evropě vzniká největší letiště na světě. Staví ho Turci a přepraví až 200 milionů cestujících

Atatürkovo letiště v Istanbulu patří v Evropě k těm vůbec nejvytíženějším, přesto na něm bude brzo provoz významně omezen a brzy má dokonce zaniknout. Nahradí ho megalomanský projekt nového letiště v evropské části města, které se má stát kapacitou odbavených cestujících největším vzdušným přístavem světa. První etapa má být hotova 29. října 2018, kdy jej slavnostně otevře prezident Recep Tayyip Erdoğan. Celý projekt vyjde na zhruba 810 miliard korun. Podívejte se na video!

Atatürkovo letiště ostatně v současné době odbavuje 60 milionů lidí ročně, což je mnohem víc, než se při původním projektu plánovalo. Další rozšíření už nejsou kvůli jeho poloze uprostřed městské zástavby možná. Turci proto na zelené louce staví kolos, odkud má létat celý svět. Ten zatím nese název Istanbulské nové letiště” či “Třetí letiště”. Oficiální jméno získá až při otevření první části 29. října. Spekuluje se o tom, že ponese jméno současného prezidenta Erdoğana.

Výsadní postavení budou mít na ploše až pro pět set letadel domácí Turkish Airlines. „Dosáhneme daleko větší kapacity letadel oproti Atatürku, můžeme tak navýšit frekvenci letů například právě i do Prahy,“ řekl Reflexu viceprezident Turkish Airlines Mahmut Yayla.

V říjnu se letiště otevře se dvěma nezávislými ranvejemi, parkovištěm pro 12 000 aut a odbavovací kapacitou 90 milionů cestujících ročně. Po dokončení v roce 2030 tu bude ranvejí 8, parkování až pro 70 000 aut a odbavovací kapacita se navýší až na zmiňovaných 200 milionů cestujících ročně.

Letiště se bude nacházet na severním pobřeží evropské části Turecka. Kromě samotného vzdušného přístavu staví Turci také novou infrastrukturu, k letišti povedou z Istanbulu koleje vlaků i metra a také nové dálnice. Spojení s největším městem tak má být bezproblémové.

Nový terminál se navíc bude pyšnit nejmodernějšími technologickými vychytávkami. Samozřejmostí budou samoobslužné odbavovací boxy na zavazadla či roboti s umělou inteligencí, kteří navedou cestující ke správné přepážce či bráně.

Podívejte se na video v úvodu článku, ve kterém najdete více informací.