Video placeholde
Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018
Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018
Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018
Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018
Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018
15
Fotogalerie

Lidé si přelepili ústa páskou a vyšli do ulic. Podívejte se na němý protest proti Andreji Babišovi

Několik stovek lidí 22. května se zalepenou pusou protestovalo na pražském Staroměstském náměstí proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Vadí jim mimo jiné, že se s nimi Babiš odmítá veřejně sejít a diskutovat s nimi. Tvrdí také, že premiér lže a likviduje nezávislou policii. Po půl hodině se protestující mlčky vydali k úřadu vlády, kde drželi minutu ticha za všechny utlačované lidi. Demonstraci zorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii. 

Co mají demonstranti dělat tentokrát nejlépe, vědí bezdomovci a pochybní prodavači cetek na Karlově mostu. „Máte pořádně volit, a máte demokracii,“ křičí na dav jeden z nich. „Proti estébákovi, jo? Tak to vám fandím,“ ozývá se od jiného stánku. Protestující průvod ale neodpovídá nikomu z nich. Má zalepená ústa.

„Pane Mynář, tak my už jsme tam nachystaní,“ nakloní se k zrzavému organizátorovi atypické demonstrace policistka. Zavelí svým chlapcům ve fosforeskujících vestách a vede průvod od Husa na Staroměstském náměstí až ke Strakově akademii.

Lidé stojí pod Husem v tichosti a nad hlavami drží němé vzkazy pro Andreje Babiše. Skupina Milion chvilek pro demokracii tak zareagovala na to, že premiér o svých odpůrcích prohlásil, že „nechtějí vést debatu a argumentovat“. On s tím prý problém nemá. Organizátoři akce ho proto požádali o diskusi. Babiš ale odmítl debatovat před veřejností a před novináři.

Aktivisté se rozhodli proti premiérovi, který se bojí svých občanů, použít jeho vlastní zbraň. Zhruba před rokem se nechal nafotit s přelepenými ústy do několika novin, když se Bohuslav Sobotka snažil, aby odešel z vlády. Stylizoval se tehdy do role umlčovaného, který ví „spoustu špíny“ na ČSSD.

„Začneme tím, že obejdeme sochu Mistra Jana Husa, který dnes musí brát homeopatika na pravdu,“ zahlásí organizátor Mikoláš Mynář do megafonu. „Zkuste zachovat mlčení, aby vynikla vážnost situace,“ dodává. A tak se průvod line pomalu a v tichosti. Hrdinka akce, charismatická policistka s elegantním drdolem, odstrkuje z cesty asijské turisty. Zmatení turisté nechápou, co se děje, ale přesto si akci dokumentují na telefony. „Ah, for democracy,“ odtuší někteří z transparentů.

Policie mezitím stíhá udržovat i veřejný pořádek. „Vstáváme, vstáváme, šup, šup, šup! Jako každý den,“ zvedá jejich šéfová ze země žebrajícího muže.

Demonstrace se naprosto liší od všech ostatních. Zatímco ty klasické se snaží být co nejhlasitější a lidé v davové psychóze křičí další a další hesla, tuto překřičí dokonce kolemjdoucí, kteří protestujícím radí, ať „jdou dom“. Je to svým způsobem osvěžující.

Policistka vede dav promenádou kolem památníku padlým vojákům druhé světové války na Klárově. „Ať vás pořádně vidí z těch tramvají,“ podporuje demonstranty. U Úřadu vlády ve Strakově akademii pak účastníci vylepují nezodpovězené otázky pro Andreje Babiše na cihlovou zeď. Prý je dostane v krabici ovázané rudou stuhou.

„Děkujeme, že jste byla tak skvělá,“ zní z řad demonstrantů směrem k policistce. „To vy jste byli skvělí. Ale ještě to neskončilo!“