Video placeholde

Nadělej si do hnízda a rychle za sebou říkej čapí! Herci divadla Sklep zesměšňují politickou situaci

Projekt Rekonstrukce státu, původně usilující o prosazení devíti protikorupčních zákonů, zveřejnil video k propagaci své výzvy Mantinely demokracie. Ve videu vystupují tři herci divadla Sklep David Vávra, Milan Šteindler a Tomáš Hanák, kteří zesměšňují aktuální nejpalčivější problémy české demokracie, od nerespektování ústavních zvyklostí až po střet zájmů Andreje Babiše.

Nezávislí experti pro výzvu vypracovali hranice, které by neměla překračovat žádná demokratická vláda. Přihlášením k výzvě by měli dát občané najevo, že jim záleží na demokracii a chtějí dohlížet na kroky vlády i opozice, aby mantinely nepřekračovaly.

Rekonstrukce státu měla v minulém volebním období za cíl prosadit devět protikorupčních opatření. Díky kampani se jim podařilo prosadit pět z devíti podporovaných zákonů. Teď chtějí dohlížet hlavně na svobodu veřejnoprávních médií, personální změny ve státní správě a další kroky, které dělá vláda v demisi.

„Tady je ústava a to nemusí být takový balík papírů. Aby se s tím dalo pracovat kreativně, ty ji můžeš takhle vzít a ohnout,“ naráží ve videu herec Tomáš Hanák na nedodržování ústavních zvyklostí ze strany prezidenta Zemena. „Když už jsi nějaký pachatel nebo zločinec, tak tomu nejlíp rozumíš. Já si prostě myslím, že to musí dělat lidi, který tomu rozuměj,“ přisadil si další z herců na účet hnutí ANO, jehož zástupce byl zvolen šéfem GIBS.

„A navíc, když má někdo střet zájmů, tak jde vidět, že se v těch zájmech vyzná,“ diskutují muži u stolu. „Střet zájmů, to je zlatá střední cesta,“ narážejí na Andreje Babiše, který vlastní nejen firmu Agrofert, ale také vydavatelství Mafra.