Video placeholde

Policie ukázala video smrtelné nehody samořídícího auta Uberu. Zachycuje srážku i výraz pasažérky

Policejní oddělení ve městě Tempe v americkém státu Arizona zveřejnilo videozáznam kontroverzní nehody, při které samořídící vůz alternativní taxislužby Uber srazil ženu, která přecházela ulici. Podle policie zatím stále probíhá vyšetřování a o jeho případných závěrech bude informovat. Podívejte se na video.

Na záznamu z nehody, která se stala 18. března, je patrné, že Elaine Herzbergová přecházela silnici mimo přechod na neosvětleném místě a náhle se zjevila před autem. Bezpečnostní systém tak neměl šanci zabránit nehodě, při které by i pro lidského řidiče bylo velmi obtížné reagovat včas.

Ve videu, které policie zveřejnila na svém Facebooku, je jak záznam z přední kamery, který zachycuje moment srážky, tak i pohled do interiéru vozidla, ve kterém je možné vidět pasažérku i její vyděšený výraz.

„Stalo se to hrozně rychle, auto ji zaznamenalo až na poslední chvíli,“ uvedl Rafaela Vasquezová, která v osudnou chvíli v autě seděla. I když záznam ženu zachycuje, že při jízdě nedávala pozor a nesledovala vozovku, na samotný průběh nehody to vliv nemělo. Šéfka místní policie Sylvia Moirová uvedla, že samořídící vůz není na vině, podle ní se nehodě nedalo zabránit. Ke kolizi by došlo, i kdyby auto řídil člověk, uvedla Moirová. „Předběžně mohu říct, že je nepravděpodobné, že za nehodu může společnost Uber nebo její pokusný samořídící vůz. Srážka byla nevyhnutelná,“ řekla tisku.

Co je Uber? Je to taxi? Proč proti němu protestují taxikáři a na čem se Uber dohodl s českou vládou? >>>