Video placeholde

Ital, který podniká v ČR: Česko euro nepotřebuje, EU je někdy horší než Sovětský svaz a nejdůležitější je mateřství

Ohromený Českou republikou, skeptický vůči rodné Itálii. Roberto Brazzale, který pochází ze staré italské rodiny vyrábějící sýr už nejméně 250 let, před lety začal rozvíjet výrobu tradičních italských sýrů v Litovli na Moravě. A nelituje.

„Jsme tu proto, abychom tady zůstali a zapustili kořeny,“ říká Brazzale během rozhovoru a ujišťuje, že Česko má jeho rodina ráda, obdivuje naši preciznost a kulturu práce, ale i důležitá politická rozhodnutí — odmítnout migranty, nepřijmout euro a mít nízký veřejný dluh.

Pochyboval jste někdy o správnosti rozhodnutí přesunout se do České republiky?

Nikdy. Nikdy! Dnes můžu říct, že máme opravdu rádi vaši zemi, kulturu. Věříme v Českou republiku a jsme tu rádi.

Víte, Evropa neznamená jen volnost exportu z jedné země do druhé. Je to svoboda dělat něco společně, spolupracovat, změnit postupy — rozbít staré a vybudovat něco nového tak, aby z toho benefitovali všichni. Česká kultura a italské výrobní postupy společně vytvářejí něco, co je mnohem konkurenceschopnější, než jak bychom to zvládli zvlášť.

Co byste si z Česka přivezl do Itálie, a naopak z Itálie do Česka?

Věru (obrací se na asistentku představenstva a tlumočnici, která pozorně sleduje rozhovor, a když je potřeba, rychle překládá z italštiny — pozn. red.), pracuje pro nás už 14 let. Vidím sice rozdíly v kulturách našich národů, důležité však je, jak dobře spolu dokážeme pracovat. Přesto naše nálady, cítění jsou rozdílné. Pro nás je velmi zajímavá vaše kultura práce — je pro nás velkou výhodou, protože jste velmi precizní a seriózní. Dobře organizovaní. Vaše země i stát jsou dobré. Samozřejmě všude ve světě si lidé myslí, že mají hrozný stát, ale, prosím, věřte mi…

... může to být horší?

Mnohem horší (smích). Češi jsou velmi kvalifikovaní. Jste fantastická země. V budoucnosti budeme dohromady velmi konkurenceschopní. A co bychom my Italové mohli dát vám? Umění jídla. Jeho rozmanitost. Itálie není jen země, ale směs různých regionů, kultur a tak dále. My Italové někdy více riskujeme, ale vy Češi byste měli mít větší víru ve svou budoucnost, ve svou sílu. Nejste tolik sebevědomí. Myslím, že se ještě zbavujete posledních pozůstatků z období komunismu. Rostete velmi rychle, ale málo si důvěřujete, i když jste velmi schopní. Měli byste mít také více fantazie hledat jiné cesty, než které jsou napsané.

Jak vás ovlivňuje byrokracie v ČR, Itálii, v EU? Kde je to horší?

Evropská unie tak, jak dnes vypadá, znovu opakuje stejné chyby, stejné špatné modely centralizovaného státu. Nejde jen o byrokracii. Jde o to, jak EU strká své ruce do ekonomiky. Oni chtějí měnit trh, myslí si, že vědí lépe, jak má vypadat. To ale ničí ekonomiku. Proto si také myslím, že brexit bude pro Spojené království výhoda. EU zůstane méně efektivní. Ale na skutečné zhodnocení samozřejmě potřebujeme čas. Pro mě je ČR nová Evropa. Vy máte nejlepší politický směr, děláte správná rozhodnutí. To je můj názor.

Slyšet to je pro nás velmi překvapivé.

Mám na mysli opravdu důležitá rozhodnutí: ohledně eura, imigrace, ekonomiky, veřejného dluhu. Nejste keynesiánci jako Italové, pro něž je to výmluva pro veřejné výdaje na dluh.

Náš prezident je keynesiánec.

Ale ve výsledku je váš veřejný dluh jen 36 procent HDP. Nejhorší je, že se unionismus stal ideologií. Byl tu Sovětský svaz, tedy Sovětská unie, a když tahle unie padla, vznikla Evropská unie. Po zkušenostech s fungováním Sovětské unie! Nepotřebujeme unii, my potřebujeme společenství různých národů, kultur, které mohou svobodně spolupracovat a vyměňovat si hmotné věci a zkušenosti. To je velký rozdíl. Současná Unie není životaschopný model. Není efektivní, je nebezpečný a v dlouhodobém horizontu neproveditelný. Dost už s uniemi. Je to katastrofa. Nechme naopak více nezávislosti těm evropským národům, jež ji požadují, jako Katalánsko či Benátsko.

Preferoval byste ekonomické společenství, jež v Evropě bylo před vznikem Unie?

Jednoznačně. Máme rozdílné státy, totálně jinou kulturu peněz a financí. Ale EU se na to neohlíží. Myslím, že euro zapříčiní krach projektu Unie a vyvolá vážná napětí kvůli finančním nepoměrům, jež vyprodukovalo a které jsou dnes ukrývané Evropskou centrální bankou. Její šéf Mario Draghi je manipulátor, přitom má obrovskou odpovědnost. V Itálii mají lidé nižší reálný příjem na hlavu než před 20 lety. A veřejný dluh je dvojnásobný. 

Názory Roberta Brazzala na euro, Evropskou unii, migranty, Itálii a to, proč začal dávat peníze všem zaměstnancům, jimž se narodilo dítě, najdete ve velkém rozhovoru v novém Reflexu.

Reflex 02/2018Reflex 02/2018|Archív