Video placeholde

To byl nářez! Podívejte se, jak Češi vítali masového vraha, diktátora Kim Ir-sena z KLDR

Někdy je velmi poučné podívat se do naší historie, zejména když vše zachytily filmové kamery. Jedním z příkladů je zcela bizarní návštěva masového vraha, severokorejského diktátora Kim Ir-sena v Československu v červnu 1984. Provázelo ji několik pozoruhodností.

Kim Ir-sena (1912–1994) vítaly v Praze desítky tisíc lidí. Podle výpovědí několika svědků této události ne všichni obyvatelé hlavního města byli k vítání donuceni komunistickým režimem, jak tehdy bylo obvyklé. Mnoho lidí chtělo zcela dobrovolně vidět člověka, kterého provázely po celá desetiletí takřka neuvěřitelné historky.

Vůdce Kim Ir-sen přicestoval z daleké Severní Koreje vlakem a celkem byl na své evropské cestě několik týdnů. Kim se bál létání a také lpěl na velmi přísných bezpečnostních opatřeních, která se podle něj dala lépe zajistit při cestě vlakem. Při cestách Československem prý nesměla před jeho vládním vlakem vyjet dvě hodiny předtím a dvě hodiny po projetí žádná vlaková souprava. Jak bylo obvyklé i v KLDR, fotografie Kima, které visely po Praze i na jiných místech, ho ukazovaly v daleko mladším věku než ve skutečnosti.

Kim Ir-sen v roce 1984 vykonal skutečně nesmírně dlouhou zahraniční cestu. Z dnešního pohledu by už asi nic podobného ani nebylo možné. Ze Severní Koreje cestoval vlakem tisíce kilometrů přes Čínu a Sovětský svaz a pak postupně navštívil Polsko, Německou demokratickou republiku, Československo, Maďarsko, Jugoslávii, Bulharsko a Rumunsko. Potom se opět vracel přes SSSR a Čínu. Na území bývalého Sovětského svazu ho doprovázel ještě jeden vlak, protože v této zemi je jiný rozchod kolejí a vůdcův vlak se musel „předělat“.

Po Kim Ir-senovi také jeho nástupce, jeho syn Kim Čong-il jezdil po své zemi i do ciziny vlakem. Jak informovala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA, tak ráno 17. prosince 2011 Kim Čong-il ve vlaku dokonce zemřel na infarkt. Byl prý na jedné ze svých inspekčních cest po KLDR.

A ještě jedna zajímavost spojená s diktátorskou dynastií Kimů: V současnosti je velvyslancem Severní Koreje v České republice muž jménem Kim Pchjong-il, což je syn někdejšího vůdce Kim Ir-sena, který k nám zavítal v roce 1984. Celé video najdete ZDE.