Video placeholde

Slovák měl práci snů. Celý rok cestoval kolem světa, točil videa a ještě za to dostal zaplaceno

V uplynulém roce strávil 195 dnů na cestě v doprovodu foťáku a 360° kamery a pořizoval snímky a videa z nejznámějších turistických lokalit, pouští i pralesů. Slovák Michal Gálik měl práci snů. Už v létě jsme ho vyzpovídali na pražské Letné. Byla to opravdu práce snů? Co nejlepšího a naopak nejhoršího se mu stalo? A jak vypadal jeho běžný pracovní den? Nejen na to nám odpověděl v 360° rozhovoru, který jsme natočili přímo na jeho pracovní nástroj. Podívejte se na video!

Vytvořit databázi více jak 3 330 videí ve virtuální realitě trvalo cestovateli Michalu Gálikovi něco málo přes rok. Přesně 195 dnů strávil na cestách, z toho 149 dnů natáčel. Ostatní dny v uplynulém roce videa zpracovával. Procestoval více jak 82 tisíc kilometrů a absolvoval 46 přeletů letadlem. Pěšky ušel asi 1 500 kilometrů, což je, jako kdyby se vydal z Prahy do Barcelony. Díky práci snů navštívil více jak 1 260 památek, natočil 171 kostelů, chrámů nebo mešit a rozhlédl se z 16 mrakodrapů a 41 věží. Mezi nejzajímavější videa patří jízda tuk-tukem v Indii nebo na velbloudu v Egyptě, vyhlídkové kolo v Hongkongu či plavba na gondole v italských Benátkách.

Kamera, na kterou Michal 360° videa pořizovalKamera, na kterou Michal 360° videa pořizoval|Michal Gálik

„Byla to opravdu práce snů. Většinu svého života trávím na cestách a natáčení i focení mě baví, takže to pro mě byla opravdu práce snů,“ přiznává Michal Gálik, který strávil rok ve službách společnosti Sygic Travel. Jeho fotky a videa najdete v jejich aplikaci.

Přestože jej kvůli podezřele vyhlížející kameře mnohokrát vyvedla ochranka, Sygic dnes díky videím s virtuální realitou inspiruje cestovatele z celého světa a poskytuje zajímavá data jiným firmám v turistickém byznyse. „Vlastní cestovatelský obsah je pro společnost Sygic velmi cenný. Nejenom že nám 360° videa pomáhají v propagaci, využíváme je především v cestovatelských mobilních aplikacích Sygic Travel* a Sygic Travel VR a poskytujeme je dalším společnostem v cestovním byznyse společně například s offline mapami nebo s databází turistických míst,“ uvádí šéf aplikace Sygic Travel Lukáš Nevosád. „Virtuální realita dnes už patří k cestování, stejně tak jako fotografie. Lidé si chtějí virtuálně projít hotelový pokoj ještě dříve, než jej zarezervují, a stejně tak si chtějí prohlédnout třeba starodávné chrámy v Kambodži, než se vydají na cestu,“ doplňuje Lukáš Nevosád.

Příběh Michala Gálika je jedním ze seriálu NEPŘEHLÉDNUTELNÍ, ve kterém vám ukážeme lidi, kteří svým vzhledem, koníčky či prací vybočují z průměru. Narušují naše zažité představy, boří stereotypy a ukazují nám, jací jsou Češi ve 21. století.