Video placeholde

Film Milada uvidí 100 milionů domácností po celém světě. Chci, aby do kina chodily hlavně školy, říká režisér

Jen málo lidí z prostředí českého filmu se může v trpělivosti měřit s Davidem Mrnkou. Filmař, který řadu let působil v Austrálii a USA, svůj projekt o Miladě Horákové udržoval při životě dlouhých 10 let. Nakonec se mu jej podařilo realizovat a 2. listopadu vstoupí jeho celovečerní film do kin. A nejen to. Díky internetové televizi Netflix bude příběh o komunisty mučené a zavražděné ženě dostupný v angličtině pro 100 milionů domácností po celém světě.

I když je partnerství s Netflixem pro Mrnkovu malou produkci obrovský úspěch, sám režisér, scénárista a producent v jedné osobě mírní očekávání. V rozhovoru pro Reflex, kdy se mu do češtiny občas přimíchávají anglická slovíčka kvůli dlouhodobému pobytu v zahraničí, říká, že si hlavně přeje, aby na jeho film chodily školy.

Příběh Milady Horákové může podle Mrnky inspirovat každého. Vnímá ji jako obdivuhodnou a silnou ženu, na kterou by měli být Češi hrdí a která by měla být vzorem pro budoucí generace. Zároveň by film měl být mementem hrůz, které nejen v 50. letech napáchali komunisté na českém národě. A za pravdu mu dává i fakt, že jsou dodnes v parlamentu lidé, kteří vraždu Milady Horákové ospravedlňují.

Lineárně vyprávěný komorní příběh vstoupí do tuzemských kin 2. listopadu. V hlavní roli se představí izraelská hvězda Ayelet Zurer a celý film natočený v angličtině bude v kinech uveden s českým dabingem.

V dalších rolích se představí Robert Gant, Taťjana Medvecká, Vica Kerekes, Vladimír Javorský, Hana Vagnerová, Alena Mihulová, Jiří Vyorálek či Aňa Geislerová. Zajdete si do kina?