Video placeholde

Nová revoluce: Sofia je první robot na světě, který získal občanství, udělila mu ho Saúdská Arábie

Diskuse o tom, zda nám jednou nebudou vládnout roboti, se dostala do nové fáze. V Rijádu, metropoli Saúdské Arábie, bylo tento týden uděleno prvnímu robotovi na světě státní občanství a cestovní pas. Stroj (bytost?) se jmenuje Sofia a je součástí plánu vybudování nového megaměsta a velké průmyslové zóny prošpikované nejmodernějšími technologiemi, které založila Saúdská Arábie. Celková investice do projektu má činit až 500 miliard dolarů.

„Jsem velmi pyšná za toto jedinečné ocenění,“ řekla Sofia užaslým divákům, když byla představena na technologickém fóru, které Saúdská Arábie uspořádala v Rijádu, a dostala zde občanství. „Jedná se o symbolické gesto a má naznačit moderní směr, kterým se hodlá naše země ubírat,“ informoval Saúd al-Qahtaní, poradce saúdského soudu.

Plán na vybudování velkolepého nového města a průmyslové zóny oznámil v minulých dnech Mohamed bin Salmán (32), který je od června letošního roku korunním princem saúdskoarabského království. To zatím žije převážně z ropy, ale do budoucna se hodlá zaměřit i na jiná odvětví. Princ k tomu představil svoji Vizi 2030. Nová zóna se jmenuje Neom, bude se rozkládat na ploše 26 500 kilometrů čtverečních a začne se budovat u hranic s Egyptem a Jordánskem na severozápadě země.

V zóně se budou věnovat především nejmodernějším technologiím na produkci potravin (ty Saúdská Arábie jako pouštní země většinou dováží), ale i zajištění „nových“ energií a výrobě zde tolik potřebné vody.

Kromě toho se Saúdská Arábie po vzoru Dubaje a dalších blízkých zemí rozhodla masivně investovat do turistického ruchu a chce u Rudého moře (jedno z nejlepších míst na potápění a šnorchlování na světě) vybudovat 50 umělých ostrovů s luxusními rezorty pro turisty.

Saúdská Arábie je zatím ve světě vnímána jako ultrakonzervativní muslimská země, kde vládne tvrdé islámské právo šaría. Chce se však více otevřít světu, protože zisky z ropy budou v budoucnosti menší.

V září král Salmán také oznámil, že od příštího roku budou moct ženy v Saúdské Arábii konečně řídit auta. Království bylo jedinou zemí na světě, kde to ženám zatím nebylo umožněno.