Video placeholde

Vyzkoušeli jsme za vás: Kolik redaktorů Reflexu je potřeba na výrobu domácího másla?

Lidé se o něj perou v obchodech, vláda jedná o jeho ceně, karikaturisté jej zapracovávají do svých koláží a stává se předmětem celospolečenské diskuze. Máslo zkrátka nikdy nebylo populárnější. Lidé se na něm snaží ušetřit a internet se proto plní různými recepty na výrobu jeho domácí varianty. V redakci Reflexu jsme se proto rozhodli vyzkoušet, zda se vyplatí i ta nejprimitivnější z nich, tedy že nalijete smetanu do zavařovačky a pohybem připomínajícím míchání koktejlů „vytlučete“ máslo. Jak to dopadlo, zjistíte ve videu.

I když různé srovnávací analýzy tvrdí, že máslo je stále levnější, než bylo například koncem 80. a začátkem 90. let, lidi jeho rostoucí cena znepokojuje. Český statistický úřad uvádí, že každý Čech spotřebuje za rok zhruba 5 a půl kila másla. To při zdražení z cca 50 Kč na 70 Kč za čtvrtku másla činí navýšení výdajů za máslo o 440 Kč na rok.

Jak píše JXD, smát se důchodcům, že jdou po zlevněném másle, je skutečně ubohé. Důvody k celospolečenské panice ale nejsou na místě. Navíc jak ukazuje naše video, ani domácí výroba másla nemusí být zrovna ekonomickou záležitostí. Více se dozvíte ve videu, kde jej „tluče“ celá redakce časopisu Reflex. Podívejte se!

Cenám másla se více věnujeme v novém tištěném Reflexu. který vyjde ve čtvrtek 12. října.

Reflex 41/2017Reflex 41/2017 | Archív