Video placeholde

Ucpané letiště, kolabující MHD a naštvaní turisté. Podívejte se, jak v Praze protestovali taxikáři proti Uberu

Protestu v Praze se dnes účastnilo 1000 až 1200 taxikářů. ČTK to řekl David Bednář ze Sdružení českých taxikářů. Část z nich zamířila po 14:00 do centra před magistrát. Podle Bednáře není jisté, zda se pak vrátí na letiště. Taxikáři dopoledne pomalou jízdou téměř zastavili provoz od Evropské ulice směrem k letišti. "Dnes nikam nespěcháme, vyčlenili jsme si na to celý den," řekl ČT Bednář. Protest ale může pokračovat i v dalších dnech. "Dokud se nějak nedomluvíme," podotkl Bednář.

Taxikáři zahájili dnešní protestní jízdu proti službám typu Uber kolem půl jedenácté. Blokovali dopravu v okolí ruzyňského letiště. Protest není časově omezený, podle dřívějších informací organizátorů může trvat i několik dní.Situaci v okolí letiště a přilehlých komunikacích monitorovali dopoledne policisté z vrtulníku a na 20 stanovištích.

V souvislosti s protestem řešili několik případů, kdy řidiči podle policejního mluvčího Jana Daňka omezovali plynulost silničního provozu. Podle zákona o silniční dopravě to ale nesmí bezdůvodně dělat.Po 14:00 policisté na webu uvedli, že na policejní služebně skončil 48letý řidič vozidla Volkswagen Passat, který opakovaně odmítal uposlechnout výzvu policistů. Jeho jednání bude s největší pravděpodobností oznámeno do správního řízení. Zmíněné vozidlo bylo odtaženo.

S taxikáři přijela na letiště jednat i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Sdělila, že Praha nemá kompetence Uber zakázat a že na čtvrtek je naplánována schůzka expertní skupiny úřadu vlády, která má hledat řešení. Taxikáři podle ní částečně uznali, že řešení je na vládě a ministerstvech, na protest však vyjeli i tak. Jízdou chtějí tlačit na instituce a zároveň dát lidem na vědomí, že Uber podle nich porušuje zákony.

Co je Uber a jak funguje? Čtěte zde >>>

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi. Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři.

Na Evropské ulici se taxikáři sjížděli asi půl hodiny před zahájením jízdy, a to u Džbánu a vozovny Vokovice. Poté vyrazili směrem k letišti, nejprve pouze pravým jízdním pruhem a levý zůstal volný pro ostatní dopravu. Později najeli i do levého pruhu, za což jim někteří běžní řidiči spílali. Zablokovali například dva autobusy MHD a jeden společnost RegioJet. V 11:00 už ale z Evropské ulice kolona zcela zmizela, taxikáři najeli na plánovanou trasu protestu, tedy Lipskou ulicí na letiště, zpět kolem hotelu Marriott na Lipskou a opět nájezdem před Evropskou na Lipskou.

Na letiště taxikáři postupně přijížděli ve skupinkách, projeli a opět odjížděli. Od Evropské ulice směrem k letišti se provoz po 10:45 téměř zastavil. Ve 14:00 taxikáři zamířili k pražskému magistrátu a provoz na letišti se vrátil do normálu.