Video placeholde

Záběry, ze kterých dostanete závrať. Provazochodci přešli na laně nad Staroměstským náměstím

Historicky prvním přechodem pražského Staroměstského náměstí po provazochodeckém laně, tzv. slackline, který 25. září ve výšce 60 metrů uskutečnila pětice provazochodců, odstartovala vzdělávací kampaň Žijeme na hraně, která chce zvýšit povědomí o rizicích špatně léčené cukrovky. Podle zjištění diabetologů dosahuje správných hladin cukru v krvi zhruba pouze 40 % pacientů s cukrovkou druhého typu v ČR a více než 250 tisíc Čechů o svém onemocnění ani neví.

Součástí kampaně je webová stránka www.zijemenahrane.cz, kde si mohou pacienti i laická veřejnost otestovat, zda jim hrozí onemocnění cukrovkou nebo zdravotní komplikace v důsledku špatně kompenzovaného diabetu.

„Život s cukrovkou je vlastně neustálé balancování na hraně při snaze o udržení optimální hodnoty glykémie bez velkých výkyvů. Bohužel řada lidí s diabetem balancuje s velkými výkyvy mezi příliš vysokou a nízkou hladinou cukru. Mnozí si neuvědomují, že ačkoli je kolísající hladina cukru v dané chvíli nijak nebolí, riskují nedostatečnou kontrolou svého onemocnění závažné zdravotní problémy,“ říká edukátor Mgr. Vlastimil Milata, prezident organizace DIAKTIV CZECH REPUBLIC, z.s. „Zejména diabetes druhého typu už dávno není tzv. stařecká cukrovka, ale běžně postihuje lidi po čtyřicítce. Proto se v kampani Žijeme na hraně, zaměřujeme na komunikaci v on-line prostředí a na sociálních sítích,“ uzavírá Milata.