Video placeholde

Těžkooděnci na letišti: Pokračuje válka taxikářů proti řidičům služby Uber

Zásahové policejní jednotky dnes opět dohlížejí na pražském letišti na taxikáře, kteří tam protestují proti konkurenční společnosti Uber. Vedení pražského letiště spory mezi dopravci vadí a usiluje o to, aby se nedotkly cestujících. Společnost Uber řidičům doporučila, aby incidenty řešili oficiální cestou a hlásili je policii.

Taxikáři před největším tuzemským letištěm protestovali v pátek, kdy se jich tam sešlo zhruba 50. Při dnešní akci byla účast zhruba dvojnásobná. Obě akce vypadaly podobně. Taxikáři chodí po parkovištích kolem terminálů a na auta spadající pod Uber lepí samolepky s tvrzením, že jde o nelegální transport. Taxikáře doprovázejí převážně zakuklení policisté ze zásahové jednotky.

Pražské letiště situaci podle mluvčí Mariky Janouškové intenzivně řeší a spolupracuje s policií. Pasažérům se snaží pomáhat prostřednictvím svých pracovníků, takzvaných parkovacích asistentů, kteří se pohybují na parkovacích místech i v terminálech. "Aby se nemohlo stát, že někomu nebude umožněn výjezd třeba po překlenutí 15 minut kvůli tomu, že by ho někdo zdržel na parkovišti právě z důvodu té protestní akce," řekla ČTK Janoušková.

Společnost Uber považuje zastrašování jakéhokoliv charakteru v moderní společnosti za nepřijatelné a nemělo by také být tolerováno. "V situacích jako je tato, je nejdůležitější bezpečnost všech našich uživatelů. Proto jsme řidičům doporučili, aby případné incidenty vždy řešili oficiální cestou a ohlásili policii," sdělila ČTK mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Řidičům taxi zejména vadí to, že za Uber jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Často také nemají vozidla označená názvem provozovatele a svítilnou s nápisem.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci. Vydělávají si jízdou ve vlastním autě. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Co je Uber a jak funguje? Čtěte zde >>>

Společnost Uber v první polovině letošního roku v hlavním městě přepravila o 340 procent více lidí než ve stejném období loni, konkrétní počet uskutečněných jízd nechce sdělit. Uber v Česku působí tři roky, nyní ale pouze v Praze. Původně fungoval i v Brně, kvůli soudním sporům však přerušil činnost. Spory má firma i s pražským magistrátem, podle něhož řidiči Uber porušují zákon.