Video placeholde

Do Česka přichází 10. řada seriálu Teorie velkého třesku. Tady je 10 věcí, které jste o něm nevěděli

Brilantní fyzici Leonard a Sheldon jsou v laboratoři naprosto geniální, ale v obyčejném světě zůstávají totálně ztracení. Ještě že jim pomáhá půvabná a vtipná Penny, která se za Leonarda dokonce vdala. Sheldon si taky našel „ženskou společnici“ ve stejně chytré neuroložce Amy. Když mají volno, nejraději ztrácí čas s fantasy hrami na hrdiny ve společnosti kamarádů Raje, Howarda a Howardovy okouzlující těhotné manželky Bernardette. Po letech pokusů a omylů jim společenský život a vztahy dávají pořád dost zabrat. Desátá série odstartuje na stanici Prima Cool v pondělí 4. září a bude se vysílat od pondělí do čtvrtka ve 21:25.

1) Producent Chuck Lorre v současnosti chystá nový spin-off. Seriál spřízněný s Teorií velkého třesku se bude jmenovat Young Sheldon (Mladý Sheldon) a jeho hlavním hrdinou bude nezletilý Sheldon.

2) Hlavní hrdinové Sheldon a Leonard jsou pojmenováni podle legendárního televizního producenta, režiséra a herce Sheldona Leonarda. 

3) Johnny Galecki, Jim Parsons a Kaley Cuoco si během natáčení prvních tří řad Teorie velkého třesku vydělali nanejvýš 60 tisíc dolarů za jednu epizodu. Ale díky fenomenálnímu úspěchu seriálu jejich platy postupně rostly. Galecki, Parson, Cuoco i jejich kolegové Simon Helberg a Kunal Nayyar dnes dostávají 900 tisíc dolarů za epizodu. Všech pět přistoupilo na 10% snížení platu výměnou za to, že herečkám Mayim Bialik a Melisse Rauch budou navýšeny platy ze 100 tisíc na 450 tisíc dolarů. Obě si následně sjednaly další zvýšení, takže nyní vydělávají 500 tisíc dolarů za epizodu. 

4) Profesor David Saltzberg, který se specializuje na fyziku a astronomii a působí na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, pracuje na seriálu jako odborný poradce. Kontroluje scénáře, vymýšlí dialogy, matematické vzorce, rovnice a diagramy. Ale i samotný profesor Saltzberg čas od času potřebuje něco konzultovat. V tu chvíli mu pomáhá představitelka Amy herečka Mayim Bialik, která má doktorát z neurologie. 

5) V seriálu se objevilo mnoho renomovaných a známých vědců: astrofyzik a laureát Nobelovy ceny George Smoot (2. řada), teoretický fyzik Brian Greene (4. řada), astrofyzik a popularizátor vědy Neil deGrasse Tyson (4. řada), kosmolog Stephen Hawking (5. a 8. řada), astronaut Michael J. Massimino (5. a 6. řada), Bill Nye (7. řada) a Elon Musk (9. řada). 

6) V Bělorusku se vysílal komediální seriál Теоретики (Teoretici), který vykradl Teorii velkého třesku od úvodní znělky přes postavy až po zápletky. Producent Chuck Lorre se kvůli tomu obrátil na právnické oddělení společnosti Warner Bros., která Teorii velkého třesku natáčí. Na žalobu nedošlo, protože běloruská televize je úzce napojená na tamní vládu. Snaha sjednat nápravu by tedy byla marná. Teoretici přesto skončili. Jakmile vyšlo najevo, že běloruská verze je nelicencovaná, herci dali výpověď a produkce musela „Teoretiky“ zrušit. 

7) Hra kámen-nůžky-papír-tapír-Spock byla vymyšlena už před seriálem fanoušky seriálu Star Trek (od r. 1966) Samem Kassem a Karen Brylou. ( Pravidla Kámen-nůžky-papír-ještěr-Spock: Nůžky rozstřihnou papír; Papír balí kámen; Kámen drtí ještěra; Ještěr otráví Spocka; Spock zničí nůžky; Nůžky zabijí ještěra; Ještěr sežere papír; Papír usvědčuje Spocka; Spock nechá vypařit kámen a kámen tupí nůžky.)

8) Nástroj, na který hraje Sheldon (Jim Parsons) ve 12. epizodě 4. série s názvem „Využití kalhot do autobusu“, je Theremin, skutečný nástroj, který byl vynalezen před sto lety a který je znám pro to, jak náročné je naučit se na něj hrát.

9) Štáb si pauzy mezi natáčením často zpříjemňuje ping-pongem.

10) Sheldon neumí řídit, tak se nechává vozit. Jeho představitel Jim Parsons ve skutečnosti rád řídí sám a když jede jako spolujezdec, dělá se mu zle.