Video placeholde

Arabská modelka se prošla na veřejnosti v minisukni a vzbudila obrovský rozruch

Orgány náboženské policie v Saúdské Arábii vyšetřují mladou ženu, která na videu ukazuje, jak na veřejnosti chodí v minisukni. Žena, která se natočila, jak v Saúdské Arábii chodí v minisukni, je modelka vystupující pod jménem "Khulood" a sdílela klip ze své procházky kolem historické pevnosti v Ushayqir.

Záběr vyvolal rozpačitou diskusi na sociálních sítích, přičemž někteří konzervativní muslimové volali po jejím zatčení kvůli porušení přísných předpisů o oblečení. Další Saúdové se ale dali do obrany této ženy a chválili její "statečnost".

Ženy v Saúdské Arábii musí nosit na veřejnosti volně tvarované, celodenní šaty známé jako "abája“ stejně jako šátek, pokud jsou muslimky. Také mají zakázáno řízení auta a musí chodit ven společně s muži.

Na videu, které bylo sdílena počátku týdne je Khulood vidět jak jde po prázdné ulici u pevnosti v Ushayqir Heritage Village asi 155 km severně od hlavního města Rijádu v provincii Najd. Najd je jedním z nejkonzervativnějších regionů v Saúdské Arábii. Právě tam se narodil koncem 18. století. zakladatel wahhábismu – přísné formy sunnitského islámu, který praktikuje saúdská královská rodina.

Novinář Khaled Zidan napsal: "Návrat Haie (náboženské policie) je zde nutností."

Jeden uživatel tvrdil: "Měli bychom respektovat zákony země. Ve Francii je niqab zakázán a ženy jsou pokutovány, pokud ho nosí." V Saúdské Arábii je oblečením abája a skromné oblečení je součástí královského zánodárství.

Důvody pro nošení abáje jsou často připisovány citátu z Koránu: "Ó Proroku, řekněte svým ženám a dcerám a věřícím ženám, aby se pokryli volným oděvem, a tak budou uznány a nebude se jim ubližovat.“

Spisovatel a filozof Wael al-Gassim řekl, že byl "šokován, když viděl ty rozzlobené a děsivé tweety".

"Myslel jsem si, že někdo někoho bombardoval, nebo zabil a pak se ukázalo, že příběh se točí kolem sukně, která se jim nelíbila a přemýšlím nad tím, jak se by se mohla uskutečnit Vize 2030, pokud by byla zatčena," dodal s odkazem na reformní program vyhlášený jednatřicetiletým saudskoarabským korunním princem Mohammedem bin Salmanem.

Jiný člověk napsal: „Proč to všechno? Odvrátili jste oči od všech katastrof na světě a jediná věc, která vás pobouřila, je žena, která nemá na sobě abáju?"

Někteří obhajovali Khulood když připomenuli, že manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa, Melanie a dcera Ivanka v květnu abayu a šátky také nenosily. Fatima al-Issa napsala: "Kdyby byla cizinka, zpívali by o kráse jejího pasu a kouzlu jejích očí, ale protože je Saúdka, vyzývají k jejímu zatčení."

V pondělí deník Okaz oznámil, že úředníci v Ushayqiru vyzvali provinčního guvernéra a policii, aby proti ženě podnikly kroky. Náboženská policie, Výbor pro podporu ctnosti a prevenci neřesti mezitím na Twitteru sdělil, že byl informován o videu a je v kontaktu s příslušnými orgány.