Video placeholde
Kristýna Špaňhelová, 25 let, Římskokatolická církev
Jan Pohořelecký, 22 let, Mormoni
Tomáš Červenka, 24 let, Svědkové Jehovovi
Monika Jonczyová, 16 Let, Adventisté sedmého dne
Ron Stern, 18 let, Judaismus
8
Fotogalerie

Jak se žije dnešním mladým věřícím v jedné z nejateističtějších zemí světa? Reflex se zeptal šesti českých mileniálů

Katolíci, Židé, adventisté, Svědkové Jehovovi, mormoni a původně exotičtí, ale dnes už dávno zdomácnělí „krišňáci“. Tihle všichni, ale nejen oni, nás zajímali: Jak přišli k víře, co jim Bůh a církev dávají, jak se jim žije mezi českými ateisty, v čem jsou jiní a v čem stejní. Rozhodli jsme se navíc mluvit s těmi, co přišli po dobře prozkoumané a popsané Generaci X – sociologové je nazývají mileniály nebo také Generací Y – a zvolili jsme ty mladší z nich, lidi šestnácti- až pětadvacetileté. O životě mladých ví typický čtenář (a ano, i typický redaktor) Reflexu málo, stejně jako o životě věřících a o podstatě konkrétních církví; proč tedy tyhle velké neznámé nespojit. 

Hovořili jsme se šesti mladými příslušníky různých církví působících na českém území. Mladou katoličku nebylo mezi více než milionem českých římských katolíků těžké najít, zato řekněme náctiletého vietnamského buddhistu aby pohledal – rodiče a prarodiče si z Vietnamu víru přivezli, ale takzvané banánové děti jsou v drtivé většině skutečně na povrchu žluté a uvnitř bílé, jako banán. Ani věřící muslim či muslimka narozený mezi lety 1992–2001 se nenašel, a to jsme oslovili přes dvacet zdrojů (a dovolali se na spoustu záznamníků oficiálních s islámem spojených organizací). Opět: většina v Česku žijících mladých muslimů se koránem tak úplně neřídí a ti věřící se bojí jít se svou vírou na trh. V době tolika teroristických útoků a takového strachu většinové společnosti se člověk nemůže divit.

Připomeňme si, že při zatím posledním sčítání lidu, které v ČR proběhlo v roce 2011, byl celkový počet věřících 2 175 087 (což se tehdy rovnalo 20,6 % z celkového počtu obyvatel ČR a 37,6 % těch, kteří na danou otázku ve formuláři odpověděli). Naopak 3 612 804 obyvatel ČR tehdy uvedlo, že jsou „bez náboženské víry“, a 45,2 % populace na otázku týkající se víry odmítlo odpovědět.

Pokud jde o našich šest zpovídaných, neodmítli zodpovědět žádný z dotazů, které jsme jim položili.

Podívejte se na naše video a fotogalerii – a pro devět stran plných jejich zkušeností si kupte tištěný Reflex č. 25, který vyšel ve čtvrtek 22. června.

Obálka Reflexu č. 25 - Bůh ochraňuj královnu!Obálka Reflexu č. 25 - Bůh ochraňuj královnu!|Reflex.cz