Video placeholde

Češi zabodovali v Cannes. Hlavní cenu v jedné z kategorií si odváží film Lerd

Nový film režiséra Mohammeda Rasoulofa, v Cannes již oceněném Cenou za nejlepší režii v roce 2011 za film Sbohem, se letos opět probojoval do prestižní sekce Un Certain Regard, kde získal hlavní cenu. Za snímkem stojí i čeští koproducenti, a to Kaveh Farnam ze společnosti MediaNest a VFX supervizor Michal Křeček z postprodukčního studia Magiclab. V Cannes byl uveden pod názvem A Man of Integrity, ale nadále bude uváděn pod názvem Lerd.

Režisér Rasoulof uvádí, že „strach lidí z moci způsobuje, že se identifikují s touto mocí samotnou (která porušuje jejich práva).” Tento názor amerického sociologa C.Wrighta Millse nejlépe odpovídá povaze hlavních postav filmu Lerd, kterými je dvojice majitelů rybí farmy. Muž a žena, kteří se z nutnosti stáhli do izolace v odlehlé oblasti a živí se farmařením na své kapří farmě, se nakonec identifikují se stejným korupčním prostředím, před kterým chtěli dříve uniknout. Zkorumpované (a korumpující) struktury buď člověka zničí, nebo změní ve článek korupčního řetězu.

Stěžejní scény celého filmu vznikaly s pomocí českého postprodukčního studia MagicLab. Samotný režisér se kombinace CGI a reálného prostředí obával: „Měl jsem strach, že ona scéna bude vypadat příliš hollywoodsky a nebude zapadat do stylu mého vyprávění. Naštěstí jsme měli v pražském MagicLabu výborný tým, který s námi trpělivě dával dohromady scénu tak, aby z filmu nevyčnívala. A můj strach z vizuálních efektů je nyní úplně pryč.”

Dramatická scéna obsahuje hejno téměř 500 ptáků, které bylo vytvořeno pomocí procedurálního partiklovéhu systému, který na základě pohybu jedntolivých částic interaguje, a tím pádem ovlivňuje chování. Jde tedy o inteligentní partiklový systém, který sám od sebe vytváří interakce mezi jednotlivými objekty, zde konkrétně mezi ptáky.  

Český koproducent a supervizor vizálních efektů Michal Křeček dodává: „Snímek se k nám dostal v poslední minutě, a to hlavně kvůli bezpečnosti, protože režisér Rasoulof byl za svoje filmy perzekvován. A za výborným výsledkem stojí i fakt, že celý proces s námi osobně neřešil pouze režisér, ale i kameraman a střihač a zároveň na finální fáze dohlížel i další český koproducent Kaveh Farnam”

Magiclab se těší na další spolupráci s íránskými tvůrci. Už během letošního 6. ročníku Festivalu íránských filmů předával hlavní cenu. Cenu si převzali tvůrci filmu Valderama režiséra Abbase Aminiho.