Video placeholde
Animefest 2017 v Brně
Animefest 2017 v Brně
Animefest 2017 v Brně
Animefest 2017 v Brně
Animefest 2017 v Brně
13
Fotogalerie

Úchylný jednorožec a pokémoni na každém kroku. Brno ovládli fanoušci japonské kultury

Letošní Animefest přinesl fanouškům japonské kultury opět velkou dávku soutěží, her, japonského jídla, kultury, a především zábavy.

V pátek 19. 5. se už kolem desáté hodiny ráno začala před brněnským Výstavištěm tvořit fronta návštěvníků. Odvážnější z nich později i ve svých cosplayích zaplnili MHD při přesunu do tělocvičny, která byla – tak jako každým rokem – poskytnuta zdarma k přespání.

Ačkoli se jednalo už o 14. ročník této akce, jako každým rokem jsme museli několika místním objasňovat, že cosplay je přestrojení za hrdiny ze seriálů či filmů a že podivně vypadající lidé v brnění, pohádkových šatech a zvířecích maskách přijeli do Brna navštívit festival japonské kultury.

„Z řad dobrovolníků pomáhá zajišťovat akci zhruba 300 lidí. Co se týče profesionálů, techniků, porotců soutěží a dalších dlouholetých organizátorů, číslo je přibližně stejné,“ prozradil na závěrečné přednášce ředitel festivalu Adam Rambousek.

Návštěvníků dorazilo tentokrát přibližně o tisíc více než před rokem, konečné číslo se tedy vyšplhalo zhruba na 5500 fanoušků anime a mangy (japonských kreslených seriálů a komiksu). Ti všichni si mohli užít spousty stánků se suvenýry, výborného japonského jídla nebo si nechat namalovat portrét od profesionálních i amatérských kreslířů mangy.

Animefest každým rokem své prostory pro stánky rozšiřuje. Mě osobně jejich množství letos zaskočilo a projít je všechny od prvního s plyšovými pokémony přes trička z marvelovek až po ty s hrnečky s anime motivy mi zabralo téměř půl dne.

„Mám pocit, že tu každým rokem vidím víc a víc skvělých cosplayů, nejvíc se mi líbil asi Kloboučník z Alenky v říši divů,“ svěřuje se mladík, jenž na sebe prozradil, že je na festivalu už popáté.

„To, jak se každý rok rozšiřují prostory, je proti jiným podobným festivalům bezkonkurenční,“ říká cosplayerka v kůži Leviho z anime Šingeki no kjodžin a dodává, že se jí také líbí mnohonárodnost porotců Cosplay soutěže. Tu letos vyhrála cosplayerka v kostmu Rapunzel z filmu Na vlásku.

Počasí nakonec akci přálo, a tak bylo ještě v podvečerních hodinách v Brně možné spatřit podivíny v cosplayích, ačkoli akce byla oficiálně ukončena v neděli kolem třetí hodiny odpolední.

Autorka je studentkou AKAŽ.

Video placeholde
Animefest 2017 v brně • Šárka Cvrkalová