Video placeholde
Čínské čekání na Zemana: Focení skončilo, státníci mizí v dáli. Zemanovi pomáhají do schodů
Čínské čekání na Zemana: Focení skončilo, státníci mizí v dáli. Zemanovi pomáhají do schodů
Čínské čekání na Zemana: Českého prezidenta přivezl golfový vozík
Miloš Zeman a problémy s chůzí na focení v Číně
Čínské čekání na Zemana: Prezident Si Ťin-pching ukazuje do míst, kde chybí Zeman
15
Fotogalerie

U nás by skončil v gulagu! Internet se baví Zemanovým zpožděním při společném focení státníků v Číně

Při návštěvě Číny byla na české hlavě státu několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při chůzi a při společné fotografii státníků na summitu k Hedvábné stezce na něj ostatní politici museli čekat, než jej k místu focení přivezl vozík. Z faux pas, které tímto zpoždění vzniklo, si internet dělá legraci. K záběrům čekajících státníků v čele s čínským i ruským prezidentem vznikly vtipné české titulky, popisující fiktivní slovní výměnu mezi nimi. Podívejte se na video.

Únava byla na Zemanovi viditelná především první dny po příletu do Pekingu. Ke konci pracovního dne mu ochranka a spolupracovníci museli pomáhat při chůzi výrazněji než jindy. Únava byla na prezidentovi znát i ve tváři. Na znavenost po letu upozornilo i video čínské televize CCTV, která Zemana zabírala při vystupování z letadla na pekingském letišti. Prezident při sestupování po schodech z letadla zavrávoral a musel se chytit zábradlí.

Podívejte se, jak prezident zavrávoral při výstupu z letadla:

Ovčáček ČTK řekl, že za únavu může náročný program posledních dní, kdy Zeman po jmenování generálů 8. května odjel na návštěvu Libereckého kraje a po skončení cesty odletěl 11. května do Číny. Během prvních tří dnů v Číně se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, účastnil se několika jednání s představiteli čínských firem a úřadů, finančního fóra, summitu k projektu Hedvábná stezka a potkal se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Leckterý mladší politik by při takovém vytížení skončil hospitalizován," řekl Ovčáček.

Video placeholde
Internet si dělá legraci ze Zemanova zpoždění na společném focení státníků v Číně • Facebook.com/Daniel zeman