Video placeholde
Záběry z reklamy na "páté" kolo
Záběry z reklamy na "páté" kolo
Záběry z reklamy na "páté" kolo
Záběry z reklamy na "páté" kolo
Záběry z reklamy na "páté" kolo
6
Fotogalerie

Skutečné páté kolo u vozu. Reklama z 50. let ukazuje bizarní vynález usnadňující parkování

Přibližně stejně dlouhou dobu, kdy lidstvo používá k dopravě osobní automobily, jej trápí i problém s parkováním. Už v padesátých letech přitom tento problém vyřešil jeden kalifornský kutil tím, že přidal do svého auta jedno kolo navíc. I když se jeho vynález bohužel neuchytil, zachovala se aspoň tato dobová reklama. Podívejte se!

S pátým kolem dokáže zaparkovat i ten nejhorší řidič na světě. Touto poznámkou končí video natočené v roce 1951, které zachycuje kalifornský parkovací zázrak. Na malebném předměstí se auto díky pátému kolu vymotává jak z těsného podélného parkování, tak na úzké příjezdové cestě.

Rádi doma kutíte? Podívejte se na tipy, jak být ještě lepším kutilem >>>

Důvodů, proč se vynález neujal, najdete hned několik. Jedni tvrdí, že se kvůli systému pátého kola musela zmenšit palivová nádrž a zastávky u pump díky tehdejší spotřebě amerických aut by byly až příliš časté. Podle jiných zdrojů by zas sériová výroba byla příliš nákladná. Ať už to bylo jakkoli, automatické parkovací systémy se po 60 letech do aut nakonec stejně dostaly. Jen už tomu chybí ta kutilská poetika.

Podívejte se na video a dejte nám vědět, zda byste tento vynález také potřebovali.