Video placeholde
JXD a tatér Ivo Rafan Traxmandl
Tetování neolitické Venuše na lebku JXD
Tetování neolitické Venuše na lebku JXD
Tetování neolitické Venuše na lebku JXD
Tetování neolitické Venuše na lebku JXD
14
Fotogalerie

Video z tetování JXD: Na lebce má neolitickou Venuši v podobě žáby. Budou ty články teď lepší?

Jak stárnu, víc a víc se uchyluji k magickým praktikám. Ne že bych senilněl – jen lépe a lépe vím, jak divoch v mém nevědomí ty rituály potřebuje. A tak jsem se vydal na cestu softwarového upgradu svého mozku skrze staroneolitické symboly.

Na rituální staroneolitické nádobě nalezené kousek od místa, co bydlím, v Podbabě, je zvláštní, jednoduchá, ale přesto velmi silná „etno“ kresba. Podle brněnského archeologa Vladimíra Podborského to byl pro naše neolitiky symbol plodnosti. Skutečně – v starém Egyptě i v antice podle věrohodných pramenů žába znamenala symbol plodnosti a znovuzrození. Myslím, že k této kariéře prozaický obojživelník dospěl tím, že se v přírodě najednou na jaře zjeví, projde řadou zásadních vzhledových proměn, až se stane dospělou žábou, co za sebou mezi vodními řasami nechává dlouhé šňůry mnoha a mnoha vajíček.

Podívejte se, jak JXD squattoval v sídle Zelených:

Video placeholde
VIDEO: JXD squatuje sídlo Zelených • Martin Bartkovský

Takže není proč předpokládat, že by pro naše neolitiky měla znamenat něco jiného. I když pro Kelty znamenala symbol pána vod, tedy něco jiného, byli tu Keltové o dost později než neolitici – ta nádoba pochází někdy z osmého či sedmého tisíciletí před Kristem. Takže pro mne ta neolitická kresba, kterou tu zakopali před deseti tisíci lety, znamená plodnost, jaro, znovuzrození, růst a tak.

I nechal jsem si tu žábu – knihy profesora Podborského přefocenou – k svátku vytetovat do týla, odkud mi vycházejí myšlenky, aby se jich rodilo dost, aby ten mozek šlapal, aby se mi podařilo udržet zenovou mysl – mysl začátečníka a psát přes nezadržitelné stárnutí alespoň stejně nekorektně jako dosud. Za poskytnutí prostor pro natáčení děkujeme studiu Lucky Hazzard Tattoo.

A mám pro vás dobrou zprávu: Vy, čtenáři, budete první, kdo se při četbě mých článků dozví, jestli to zabralo!