Video placeholde
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
Obrázky ze seriálu Pěstírna internetové televize Stream.cz
17
Fotogalerie

Vietnamci, marihuana a smrt. Nový český seriál Pěstírna vás dostane do diváckého rauše

Renesance českých seriálů pokračuje. To, co se podařilo HBO s Pustinou či se daří České televizi při výrobě sitcomů vzešlých z ansámblu Dejvického divadla, úspěšně završuje internetová televize Stream.cz. Svým nejnovějším seriálem Pěstírna se totiž vydává do dosud neprobádaných seriálových kulis. A je to výlet, na kterém si vytvoříte závislost.

Dala světu Tondu Blaníka, zhmotnila ty nejčernější představy o nákupu ojetých vozů v Autobazaru Monte Karlo a ukázala, že se dá vyprávět příběh pouze přes obrazovky mobilů a počítačů. Internetová televize Stream.cz slaví aktuálně 10. narozeniny, a zatímco velké televizní stanice pojímají podobná jubilea epochálními firemními večírky a diváka odbydou nějakou narychlo střiženou vzpomínkovou estrádou, Stream to pojal opačně. Odměnil své fanoušky dosud tím nejlepším, co v malém kreativním inkubátoru na pražském Andělu vzniklo. Seriál Pěstírna totiž snese ta nejpřísnější měřítka.

Příběh se točí kolem pražského podsvětí. Všechno je špinavé, načichlé umělými hnojivy a nezaměnitelným pachem marihuany. Zelené marihuanové zlato se ale doluje velmi obtížně a z obrazovky to na vás doslova sálá. Silněji než mnohawattové lampy urychlující sklizeň.

Seriál vás ve svém nultém díle hodí rovnou do vody. Ocitáte se totiž pod zemí – v pěstírně. V klaustrofobickém betonovém sklepě, kde na vietnamské dělníky dohlíží plešatý svalovec a ustrašený zahradník. Epizoda s poloviční stopáží skvěle naladí, kameraman se stihne předvést v tom nejlepším možném světle (obrazně i doslova) a vietnamští herci potvrdí, že by si v tuzemské seriálové tvorbě zasloužili rozhodně více prostoru, nad rámec prodavačů z večerek.

Když vás tady zhasnu, tak po vás ani pes neštěkne

Ale abych pouze nechválil. Pak přijde první díl a s ním několik klišé, která musíte přetrpět. Od úvodních scén je vám jasné, jak tenhle díl dopadne. Hrdina dluží spoustu peněz, nemá si už kde půjčit a gangsteři vyhrožují jemu i jeho přítelkyni. Odbyde si tedy povinné poslední kolečko po nejbližších příbuzných a šup s ním pod zem. Do pěstírny. Kde sice první díl končí, ale příběh teprve začíná.

V samotné pěstírně to dostává grády. Přežívá se tu ze dne na den a režisér Andy Fehu tu rozehrává halucinogenní sérii příhod, ze kterých mrazí. Bezvýchodnost situace krásně ilustruje věta jednoho ze záporáků: „Když vás tady zhasnu, tak po vás ani pes neštěkne.“ Další díly tedy slibují parádní thriller, který se určitě vyplatí dokoukat celý.

Seriál Pěstírna můžete sledovat zdarma na internetové televizi Stream.cz. Premiéra začíná stylově 13. dubna na „zelený“ čtvrtek a v plánu je 9 epizod. V hlavních rolích se představí Vojtěch Johaník, Martin Hub, Karel Hung, Hany-Huong Thanh Duong, Martin Bao, Leoš Noha a Judit Bárdos.