Video placeholde

Z opuštěné věznice je po letech kluziště pro adrenalinové nadšence

Ještě na počátku roku 1991 žili v Rummu sovětští vězni, kteří otročili místním lomu. Jenže po obnovení nezávislosti Estonska se Rusové začali z Pobaltí stahovat, a tak již o rok později byly místní cely prázdné. Najednou nebyl nikdo, kdo by mohl z lomu odčerpávat vodu a místní vápenec brzy zmizel pod hladinou. Spolu s ním se ztratily drahé stroje i mnohé budovy.

Postupem času se o unikátní místo začali zajímat dobrodruzi z celého světa. V létě nabízí bývalá věznice Rummu skvělé koupání a v zimě jedinečné bruslení. Toho využili i autoři výše uvedeného videa - Meelis Võsu a Alari Teede.

„Bruslení nad potopenou věznicí byl skvělý zážitek. Ta voda byla tak čistá, že bylo vidět úplně všechno. Části sterého vězení i spousta ryb. Led měl asi sedm centimetrů a voda je tam dost hluboká, takže jestli tam vyrazíte, nezapomeňte na bezpečnost,“ napsali dobrodruzi na svůj Facebook.

Varování je skutečně na místě, protože ani profesionální potápěči do bývalého lomu nechodí. Pod hladinou se nachází mnoho nástrah včetně ostnatého drátu a zrezlých nástrojů. V roce 2014 si zde jedna z dívek hledajících dobrodružství ošklivě poranila záda při skoku do vody. A v roce 2016 zde dokonce našli utonulého muže.