Video placeholde
Čína vs. Hollywood
Čína vs. Hollywood
Čína vs. Hollywood
Čína vs. Hollywood
Čína vs. Hollywood
13
Fotogalerie

Hollywood nástrojem čínské propagandy? Krátké video vysvětlí, jak se americká studia zaprodávají komunistům

V roce 2017 bude v Číně více kinosálů, než je v celých USA, a tamní filmový trh se stane největším na světě. Celosvětové zisky z tržeb filmů stříbrného plátna se tedy z větší části vytěží v zemi ležící za Velkou zdí. A Číňané si jsou své pozice vědomi a jen tak někoho na svá plátna nepustí. Podívejte se na video s českými titulky, jež vám vysvětlí, jak dnes Hollywood vyjednává s Číňany.

Představte si, že jste producentem amerického velkofilmu. Rozpočet byl opravdu vysoký a zaplatit by jej měly prodané vstupenky do kina. I kdyby byl film hitem, pouze americké tržby náklady nepokryjí. A tak se klidně upíšete i ďáblu, abyste před plátno dostali co možná nejvíc diváků. Výhodu máte v tom, že onoho „ďábla“ nemusíte hledat v pekle, ale stačí vám zajet do Číny.

I když jsou čínské peníze lákavé, má to spoustu háčků. Soudruzi z Pekingu umějí z hollywoodské touhy po penězích vytěžit maximum, a tak si na množství zahraničních filmů ve svých kinech stanovili přísné kvóty. Chcete se do nich dostat? Musíte mluvit hezky o Číně. Moc hezky. Chcete koprodukovat film s čínskou firmou? Žádný problém, jen se film musí natáčet v Číně a třetina herců být Číňany. Chcete si kina pronajmout? Ale beze všeho. Stačí jen film prodat za zlomek výrobních nákladů a přiznat všechny zisky čínské straně.

Podívejte se na krátké video z portálu Vox.com s českými titulky, které mapuje, jaké ústupky dělají američtí producenti Číňanům, jak se do hollywoodských filmů dostává komunistická propaganda a jak bude vypadat čínský „Hollywood“ v roce 2017.