Video placeholde
Všichni plyšáci pohromadě.
Lvíček (Irmak z Turecka, 5 let)
Dinosauro-kůň (Yik To z  Hong Kongu, 7 let)
Červená příšera (Chutirada z Thajska, 5 let)
Žlutý ptáček (Salma z Egypta, 8 let)
11
Fotogalerie

IKEA znovu vyrobila hračky podle návrhů dětí z celého světa. Je mezi nimi i Dvojptáček od Lukáše z Kladna

IKEA už poněkolikáté pozvala děti, aby navrhly plyšové hračky do speciální limitované kolekce. Soutěže malých designérů se zúčastnily děti z celého světa a podle jejich bohaté fantazie vznikly úžasné kresby. Ze všech 52 000 obrázků vybrala porota deset vítězů a mezi nimi poprvé i jednu českou kresbu. Jejím autorem je šestiletý Lukáš Kalík z Kladna.

Lukášek původně přijel s nápadem, že bude kreslit auto, nebo raketu. Na místě však změnil názor a vznikl obrázek s pruhovaným barevným ptáčkem s dvěma hlavičkami, který svou originalitou nejprve získal nejvíce hlasů mezi 842 kresbami v rámci České republiky a nakonec zaujal v celosvětové konkurenci i odbornou porotu.

Lukáš Kalík z Kladna a jeho DvojptáčekLukáš Kalík z Kladna a jeho Dvojptáček|Martin BartkovskýNyní je hračka na světě a spolu s dalšími devíti návrhy se nyní prodává po celém světě. Za každého plyšáka prodaného během druhé poloviny listopadu a prosince 2016 daruje IKEA Foundation 1 euro na podporu práva dětí hrát si, rozvíjet se a bavit se i v těch nejzranitelnějších komunitách na světě. 

Kromě českého vítěze pocházeji ostatní návrháři z Thajska, Indonésie, Španělska, Hong Kongu, Egypta, Finska, Francie, Turecka a Kanady. Vítězné návrhy jsou velice nápadité a vtipné, přesně, jak byste od dětí čekali. Kromě pruhovaného dvouhlavého ptáčka najdete i veselé plyšové sluníčko, červenou „strašidelnou“ příšeru, zelenou „žabo-prasátko-opičku“ se třema nohama, buclatého růžového koníka na mazlení a řadu dalších. 

Uplně prvního vyrobeného Dvojptáčka si Lukáš vyzvedl v Praze v doprovodu své třídy z kladenské základní školy. Jak předání vypadalo se můžete podívat ve videu!