První místopředseda Evropské komise Franz Timmermans chce stejnou mzdu všem.

První místopředseda Evropské komise Franz Timmermans chce stejnou mzdu všem. Zdroj: Evropská komise

Richard Sulík versus Franz Timmermans: Jednotná mzda?
Slovenský europoslanec Richard Sulík.
Slovenský europoslanec Richard Sulík.
EU - Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Stejné platy pro všechny, plánuje eurokomisař. A pak že Brusel není plný bolševiků

Slovenský europoslanec Richard Sulík na svůj Facebook nedávno pověsil pozoruhodné video. Evropský komisař Frans Timmermans v něm jako další dobro chystané Evropskou komisí představuje plán, podle něhož by všichni lidé, kteří pracují na jednom místě na stejné pozici, museli dostávat stejnou mzdu.

Když se Sulík zeptá: „Proč?“, Timmermans neskrývá své překvapení. Na co se to ten Slovák ptá? Proč by neměli mít všichni stejné peníze? Vždyť to zní tak krásně!

Video placeholde
Richard Sulík versus Franz Timmermans: Jednotná mzda? • ORF

„To zní možná pěkně na první pohled, ale tenhle socík je pro EU mimořádně škodlivý,“ píše Sulík na Facebooku. „Neboť kde zůstane snaha, iniciativa, zodpovědný přístup, když všichni budou mít stejnou mzdu?“

Brusel v posledních měsících připravuje změnu směrnice o vysílání pracovníků. Navrhovaná změna, proti níž se postavily obchodní a hospodářské komory všech zemí EU, říká právě to, co Timmermans slibuje. Hlavním důvodem takové změny je podle všeho snaha západních zemí odstranit konkurenci firem z východní části EU, které na západě Evropy často získávají zakázky i díky nižším nákladům. A týká se to ve velké míře také českých stavebních firem.

Komisaři tedy v podstatě chtějí centrálně plánovanou regulaci mezd.

Nizozemec a socialista Timmermans je navíc první místopředseda Evropské komise, tedy velmi vlivný bruselský politik. Je zároveň komisařem pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv. V tomto případě hlavně pro tu regulaci. Jestli pro lepší, to je otázka.

Timmermans se ve videu Sulíkovi, jenž považuje za normální, že mzdu si domluví zaměstnavatel a zaměstnanec, v podstatě směje. Blahosklonně se usmívá nad tím, že někdo nechce takovou vymoženost, jako je stejná mzda pro všechny.

Podstatné v tomto případě je, jak výstižně ukazuje myšlení velké části západních politiků, kteří vůbec netuší, na co vlastně dojela ekonomika sovětského bloku. Že to bylo právě centrální plánování, kdy se o všem rozhodovalo z centra. Že se potlačovaly svobodné smluvní vztahy. Nechápou, že jsme utekli z Východu na Západ mimo jiné právě kvůli obdivu k takové svobodě. Teď nás nutí některé věci opakovat. Protože oni tu zkušenost nemají a nechápou ji.