Video placeholde

Čínská reklama pobouřila v Americe: Z černocha se po vyprání stane Asiat

Přímo transoceánské spory vyvolala čínská reklama, ve které se černoch po vyprání změní ve vymydleného Asiata. Výrobce prášku se nyní brání nařčením z rasismu tvrzením, že zahraniční média jsou přecitlivělá.

"Nechtěli jsme nic jiného, než podpořit náš výrobek. Cizí média jsou možná příliš nedůtklivá," uvedl mluvčí podniku Shanghai Leishang v listu Global Times.

Reklama na nový prací prášek ukazuje mladého černocha se šmouhami a skvrnami od barev na tváři i na tričku. Jeho čínská přítelkyně mu svůdně vloží tabletu do úst a pak jej po hlavě vhodí do pračky, z níž po pracím cyklu vyleze Číňan v bělostné košili, a to k bezbřehému nadšení mladé hospodyňky.

Reklama se na čínském internetu stala velice populární a začala se lavinovitě šířit, vyvolala pobouření na amerických serverech, upozorňujících na předsudky a nevkusnou diskriminaci černochů v Číně. Sporů si povšimla i významná média. Podle Global Times je ale čínská reklama plagiátem italského vzoru.

Ačkoliv reklama v samé Číně po svém rozběhnutí na počátku roku nevyvolala žádné kontroverze, nyní i někteří čínští uživatelé sociální sítě Weibo vyjadřují "rozpaky", poznamenala agentura AFP.

Připomněla, že Čína tradičně dává přednost mužům a ženám bílé pleti, odpovídající zažitým představám krásy. K odmítání černochů přispívá i nedostatek etnické rozmanitosti v médiích, přestože rostoucí obchod s Afrikou vedl k většímu počtu Afričanů v samé Číně.