Video placeholde

US Army, vítej! Vítej opět v Praze!

Právě jsem se vrátil z vítání americké vojenské kolony v pražské Ruzyni. A nebyli jsme tam sami, vítat americké vojáky přišlo nejméně sto padesát lidí. Díky všem za účast! A ta partička protestujících bartošovců nemohla vítání pokazit.

Nemohu sem toho moc napsat. Jednak to není třeba - uvidíte naše vítání Američanů sami na videu, za druhé si musím nechat nějaké informace do článku, který najdete ve čtvrtečním Reflexu. Takže tento text berte především jako poděkování. Když jsem dorazil  pro jistotu v půl jedné (jako nahlašovatel demonstrace jsem tam musel být včas) k ruzyňským kasárnám, byli jsme tam s policií a starým kamarádem, kdysi artdirektorem Reflexu, skoro sami. Nepřišel na naši akci, přišel spontánně - ale byl tam jediný. To bude ale ostuda, když nikdo nepřijde, honilo se mi hlavou.

Pak ale s každou minutou začalo lidí přibývat. Přijížděla auta, protože chvíli pršelo, lidé v nich zůstávali sedět, tak nebylo jasné, kolik nás vlastně je. A Američani pořád nikde - na armádu se prostě vždycky čeká, v armádě se čeká, aby se spěchalo, a spěchá, aby se čekalo, a platí to mezinárodně. Když - už byly tři hodiny - zase vysvitlo sluníčko a vítající vylezli z aut, najednou se ukázalo, že je nás vlastně hodně. Protestujících proti Američanům - také tam byli - jsem napočítal dvanáct. Nás, kteří přišli Američany přivítat, bylo snad sto padesát. A všichni jsme měli americké vlajky, transparenty, a jednu vlajku měl dokonce na zádech i pes, který přišel demonstrovat se svým páníčkem.

Takže výsledné resumé bylo jednoznačně v náš prospěch. Na jednoho protestujícího tak deset až dvanáct vítačů. Pak konečně přijel konvoj, my rozmávali vlajky, zvedli transparenty, a američtí vojáci v bojové technice viděli, že je tady lidé - my, Češi - vidí rádi. A že jsme jim vděční, že tu jsou. Protože čím víc tu bude amerických vojáků, tím je nižší pravděpodobnost, že se sem vrátí vojáci ruští.

Dnes jsme americkou armádu uvítali důstojně. Proto děkuji - nejen za Reflex, ale za celý národ - všem, kteří na tu uvítací demonstraci přišli. Američtí vojáci díky demonstrantům mají jasno, že jsou v zemi spojenců.