Merkur, jak ho viděla sonda Messenger.

Merkur, jak ho viděla sonda Messenger. Zdroj: NASA

Živě z brněnské hvězdárny: Sledujte přechod Merkuru přes Slunce

Češi mohou od odpoledne do západu Slunce pozorovat na obloze netradiční přírodní úkaz přechod planety Merkur před Sluncem. Mimořádný přírodní jev vzniká tehdy, pokud se seřadí Země, Merkur a Slunce do jedné přímky. Odborníci doporučují, aby byli lidé při pozorování opatrní a raději navštívili hvězdárny. Nechráněný pohled na Slunce s Merkurem totiž může vážně poškodit zrak.

Obraz je zrcadlově převrácený, Merkur pomalu putuje z pravé horní části doleva:

 

 

Naposledy byl tento jev viditelný nad Českou republikou v roce 2003. Objevuje se většinou v květnu nebo listopadu. Zatímco listopadový nastane za tři roky, další květnový se má odehrát až v roce 2049.

Veřejné pozorování například přichystala Hvězdárna Valašské Meziříčí, a to konkrétně přímý internetový přenos úkazu prostřednictvím slunečních dalekohledů přes speciální úzkopásmové filtry. Možnost pozorovat budou mít i Středočeši a Pražané. Otevřena bude hvězdárna v Ondřejově, kterou spravuje Astronomický ústav, i hvězdárna Ďáblice a Štefánikova hvězdárna. Planetárium Praha připravuje promítání prostřednictvím dalekohledu na plátno.