Video placeholde
YouTube.
Martin Rota.
Jednoduchá estetika youtuberů.
Youtubeři dokáží přilákat stovky fanoušků i naživo.
Youtubeři Johny Machette a Teri Blitzen pod vánočním stromem.
5
Fotogalerie

Čeští youtubeři: Jak a kolik si vydělávají a o co těm dětmi zbožňovaným teenagerům jde

Tihle holobrádkové toho na první pohled zdánlivě moc neumějí: vášnivě vysvětlují podstatu svého nového účesu před digitální zrcadlovkou, za extatického řvaní do kamery se polévají různými tekutinami nebo komentují průběh právě rozehrané počítačové hry. A pak svá videa za aplausu statisíců fanoušků věší na YouTube a vydělávají na tom těžké peníze. My jsme pro vás v aktuálním čísle Reflexu připravili šestistránkový článek s názvem ZAMĚSTNÁNÍ: YOUTUBER, kde se o nejoblíbenějším (a možná potenciálně nejvýdělečnějším!) koníčku vašich potomků dočtete víc.

Když vejdete do třídy na libovolné základní škole, můžete si být jisti několika věcmi. Namátkou: televize dávno skončila, tištěná média jsou v kurzu asi tak jako pravěké jeskynní malby a náramkové hodinky jsou stejně passé jako jiné než ty nejchytřejší mobily. Zato všechny holky na YouTube sledují Teri Blitzen (alias Češku Terezu Hodanovou) a všichni kluci GoGa (alias Slováka Daniela Štraucha). Celých 93 % příslušníků věkové skupiny 16–24 let se podle loňských údajů Českého statistického úřadu denně připojuje na internet, a není to kvůli mailům nebo nedejbože internetovému zpravodajství: sjíždějí sociální sítě a videa. A ta se za posledních řekněme šest let dost změnila: od jednoduchých „beauty videí“ pro holky (vezmi si na sebe tohle a tohleto si namatlej na obličej) a „letʼs play videí“ pro kluky (sakra, nějak se mi to seká – von mě vodpráskl, mami!) jsme se posunuli směrem k mluvenému slovu, k formálně i obsahově pestrým a velmi osobním vlogům.

Většina dospělých kouzlo YouTube nechápe: „ty děti“ neumějí točit, vyjadřují se vulgárně, mluví o naprosto nezajímavých tématech a beztak jim není rozumět. Takhle generalizovat se ovšem nesluší – když se podíváme na řekněme horní čtyřicítku českých youtuberů, nelze je neobdivovat. Za to, že tihle režiséři a producenti a scenáristi a herci v jedné osobě zvládli techniku (pečlivé holky si s technickou stránkou svých videí překvapivě leckdy hrají víc než kluci) a ovládli všechny dostupné sociální sítě. Za to, že mají disciplínu a bez ohledu na okolnosti sypou na síť třeba i tři videa týdně. Za to, že se snaží být kreativní a suplují svým vrstevníkům televizní zprávičky, magazíny pro náctileté i pedagogicko-psychologické poradny. Za to, že se otevírají světu a nebojí se jít s kůží na trh. A v neposlední řadě za to, že si tímhle koníčkem dokáže odhadem dvacítka mladých Čechů velmi dobře vydělat a další minimálně stovka si přijde na slušné kapesné.

Jedním z youtuberů, které Reflex v souvislosti s článkem zpovídal a fotil, je Tomáš Touha. Šéf a jediná hvězda YouTube kanálu Touha s Tomášem má už čtyři roky jeden směr a jeden cíl: motivovat lidi k tomu, aby si plnili své touhy. Pořádá běhy #runjinak, jeho typickým divákem je, jak sám říká, „sedmnáctiletý fotbalista“. Populární (a často bezúčelné) youtuberské „výzvy“ typu nejslavnější „bucket challenge“, v níž na sebe celebrity včetně těch youtuberských lily kýble ledové vody, přijdou Touhovi směšné – pro něj samotného je větší výzvou předběhnout tramvaj nebo vyhrát běh na šedesát metrů proti Pavlu Maslákovi (a ne, to se mu nepodařilo). „V osmnácti letech jsem začal podnikat, otevřel jsem si kavárnu,“ říká dnes pětadvacetiletý marketér a entertainer, který představuje české youtubery ve vlastním rozhlasovém pořadu na Radiu Spin. „Po třech letech jsem zkrachoval. Začal jsem tehdy navštěvovat desítky přednášek a kurzů týkajících se motivace a osobní rovnováhy, abych tu situaci ustál a dokázal se z ní poučit. Po roce a půl jsem zjistil, že už vím dost – a zároveň že je tu volná nika na YouTube, kde bych mohl sám zkusit někoho namotivovat.“