Tři oči - motiv společný pro Simpsonovy i Hru o trůny.

Tři oči - motiv společný pro Simpsonovy i Hru o trůny. Zdroj: Fox

Simpsonovi, Disney, čínský plagiát. Znělka Hry o trůny desetkrát jinak

Úvodní znělka seriálu Hry o trůny je majstrštyk sám o sobě, ostatně hned po uvedení vyhrála cenu Emmy. A její melodie i provedení jsou natolik osobité, že se dají parádně parodovat.

Celou tu epiku Západo- i Východozemí famózně parafrázuje disneyovská verze: zámek, zasněžená (vánoční) vesnice, pouštní Aladdinův svět a tak.

Naopak velice lokální je znělka-couch gag ze Simpsonových. Ozubená kola tu vyzdvihují pouze lokace Springfieldu.

A Simpsonovi podruhé – tentokrát jako reklama na pivo Duff. Homer skládá přísahu coby nový Duffman a pochopitelně jde o parafrázi přísahy Noční hlídky.

To byla fikce. Naopak v reálné reklamě na alkohol koncept bezostyšně zkopírovali Číňani, konkrétně na destilát Jian Nan Chun. Totiž ne, že by Čína nebyla stejně epická jako Západozemí…

Spousta lidí vyrobilo v „trůnním“ stylu znělku k videohrám, od Skyrimu (který ostatně Hru o trůny dost vykrádá) přes ještě epičtější World of Warcraft až po třeba Super Maria. My vybíráme Minecraft, v jehož typicky kostičkované grafice se dá ztvárnit či postavit kdeco.

A nesmí chybět ani reálné kostičky Lego.

Originální je A Game of Social Thrones – místo měst a hradů vyrůstají sociální sítě. Ostatně přirovnání k boji o trůn je celkem trefné. A jako jedno z mála videí má jinou hudbu, která se přece jen poosmé v řadě oposlouchá…

Velkou výzvou bylo vyrobit znělku rukodělně, bez digitálních efektů. Začátek vypadá trochu jako sluníčko z Teletubbies, ale pak se to rozjede!

Mnoho animátorů také zvolilo reálnou mapu. Pěkně vypadá skotský Edinburgh, ale najdete třeba i Amsterdam, Dallas či univerzitu v Cambridge. Co takhle Prahu?

A jako bonus tu máme ukázku, jakou znělku by asi Hra o trůny vypadala, kdyby ji natočili začátkem 90. let. Včetně efektu opotřebované VHS.