Rakka pod terorem IS.

Rakka pod terorem IS. Zdroj: Expressen/repro YouTube

Poloprázdná Rakka. Syřanky natáčely skrytou kamerou v hlavním městě "Islámského státu"

Dvě Syřanky z města Rakka, které od roku 2013 okupují radikálové z organizace Islámský stát (IS), natočily tajně video ukazující život v této hlavní základně islamistů v Sýrii. Záběry pořízené kamerou skrytou v nikábu zveřejnil švédský server Expressen TV. Ženy, jejichž hlas byl kvůli jejich bezpečnosti změněn a totožnost neuvedena, riskovaly natáčením život, podotýká komentář.

Dvojice žen v krátkém snímku nakupuje a jezdí taxíkem po městě, které vypadá zničené a poloprázdné. "Všichni kvůli náletům odešli," říkají. Cizinci, kteří se přidali k IS, podle nich zřídili ve městě kontrolní stanoviště, zabavovali tam doklady místním a použili je pro útěk do Turecka.

Záběry byly pořízeny v zimě. Ukazují mimo jiné trosky mešity a také katolický kostel, v němž podle jedné z žen radikálové zřídili sídlo islamistické policie. Ukazují rovněž čtvrť, kde dříve bydleli bohatší obyvatelé města, převážně cizinci. Jejich domy obsadili členové IS, převážně zahraniční bojovníci a jejich rodiny. "Jsou z Kazachstánu, Afghánistánu, Saúdové, Evropané, z různých míst ve Francii. Ale většina jich je ze Saúdské Arábie."

Ženy rovněž vzpomínají na krutosti, kterých byly svědky, například na veřejnou popravu muže.

Ve městě, dříve liberálním, se nyní cítí jako v kleci. Ven musejí chodit v doprovodu muže nebo jiné ženy a celé zahalené, včetně obličeje. "Všechny ženy rády ukazují svou tvář. My jsme tuto možnost ztratily. Ztratily jsme svou ženskost," říká jedna ze Syřanek. Islámský stát šel tak daleko, že prodavač v obchodě, který ženy s kamerou navštívily, musel černým fixem zamalovat tváře modelek na krabičkách s barvami na vlasy.

"Nemůžu se dočkat, až sundám nikáb a zbavím se temnoty, co nás obklopuje. Svoboda je nade vše," uzavírá jedna z žen.