AC/DC stárnou...

AC/DC stárnou... Zdroj: AC/DC

Thunderstruck patří k nejslavnějším peckám.
Brian Johnson
Malcolm Young
AC/DC v klasické sestavě. Tahle éra ale končí.
Bubeník Phil Rudd nezvládá drogy.
7
Fotogalerie

Energie AC/DC nezmizí. I díky kolegům muzikantům ze všech oborů

Co si budeme povídat, svá nejlepší léta mají hardrockoví dinosauři AC/DC za sebou. Jejich muzika ale ještě dlouho bude žít dál, že ano. A to v nejrůznějších podobách. I když je to velice přímočarý rock, dají se s peckami AC/DC dělat divy. XXX příkladů na riffové pecce Thunderstruck.

Zpěvák Brian Johnson musí přestat s koncertováním, doktoři ho varovali, že by mohl úplně ztratit sluch. Právě probíhající americké turné kapela odehraje později a se záskokem, další budoucnost je nejistá. A další dva zakládající členové kapelu opustili v minulých letech: bubeník Phil Rudd a kytarista Malcolm Young. Jeho bratr Angus to ještě možná další roky potáhne a možná natočí ještě dobré desky, ale lehké to mít nebude. Tak jako tak je tu spousta nástupců, následovníků a obdivovatelů.

Finové z Apocalyptiky svého času světu ukázali, jak se dá rock a metal hrát na violoncella. Jejich žezlo převzali dva Chorvati aneb kapela 2Cellos. Ti si zrovna z Thunderstrucku a jeho typického rychlého riffu udělali vlajkovou loď a natočili k němu i epický „barockní" videoklip. Od AC/DC si nepůjčili jen písničku, ale i nasazení a pódiovou show; Angusovo válení po zemi nechybí:

Naopak sám s akustickou kytarou si vystačí Luca Stricagnoli. Nikoho dalšího nepotřebuje, jeden nástroj mu udělá melodii, doprovody, basy i perkuse. A ještě by mohl zpívat, kdyby na to přišlo…

Sám si vystačí i dudák The Badpiper, který to dotáhl poměrně daleko v TV show Australia’s Got Talent. A kromě solidní muziky má super zvláštní efekty, rozhodně se podívejte:

Zběsilé tempo nasadili finští kumštýři v čele s kytaristou Tonim Kimpimäkim, kteří dodali thrashmetalovou příchuť:

Ale ještě rychleji to pojali jejich krajané Steve’n’Seagulls, kteří geniální riff hrají na banjo. Přidejte akordeon, lžíce místo perkusí a pár traktorů a máte virál s 22 miliony zhlédnutí. Asi už jste ho taky viděli, ale ve výběru nesmí chybět:

Podobně se na úzké hranici buranství, kýče a geniality pohybují Blizzard Brothers, kteří Thunderstruck naroubovali na slizské eurodisco:

Originální nápad dostali Wax Audio: zkombinovali dva možná nejslavnější riffy v tónině H dur. Trochu upravili tempo, ale výsledek parádně sedí:

Pokud je písnička na někoho příliš divoká, existuje i meditační, ba výtahová verze od Hellsongs (trio ze Švédska tvrdí, že hrají lounge metal). To člověk zjistí, že vlastně Thunderstruck má taky melodii a slova a není to jen o kytaře:

Kliďánko a barokně se snaží hrát i perkusní Ensemble Alumnado, ale jaksi se to vymkne:

A ujetost na závěr: kuřecí a capella verze: