Koga brázdila sever Evropy v pozdním středověku.

Koga brázdila sever Evropy v pozdním středověku. Zdroj: repro Youtube

Unikátní nález v Nizozemsku: Archeologové vylovili z řeky 500 let starou, dokonale zachovalou loď

Archeologové oznámili nález obchodní lodi z 15. století, která se plavila mezi Holandskem a Skandinávií. Loď se dochovala v prakticky nezměněném stavu, což by mohlo pomoci vědcům s podrobnějším poznáním námořního obchodu pozdního středověku.

Loď, nazvaná archeology Ijsselkogge, se našla u přístavního města Kampen, kde ji pod nánosem bahna a písku našli potápěči. Ijsselkogge měří 20 metrů na délku a osm na šířku, váží 40 tun a její stáří se odhaduje na více než 500 let.

Archeolog Wouter Waldus řekl, že vylovení lodi předcházela mnohá opatření proti tomu, aby se loď při pohybu nerozpadla. Komplikovanému vyzvednutí lodi tak nakonec musel pomáhat počítač spolu se speciální železnou konstrukcí, jež byla sestrojena na míru.

Tento typ lodě, koga, se objevil v 10. století a hojně se rozšířil od 12. století. Jednalo se o jednostěžňové lodě z dubového dřeva, brázdily Baltské a Severní moře. Loď bude restaurována v muzeu Nieuw ve městě Lelystaf. Zajímavostí je, že loď bude po celou dobu udržována vlhká, aby se neponičila.