Video placeholde

Máme unikátní nahrávku, na níž státní zástupce vyjadřuje na kauzu growshop stejný názor jako já

Naší redakci se podařilo získat audionahrávku, na které státní zástupce, žalující jeden z growshopů, říká svůj privátní názor na celou „akci growshop“. Nikdy v životě jsem si nemyslel, že státní zástupce bude říkat to, co já od začátku kauzy píšu!

Audionahrávka byla pořízena počátkem listopadu po soudním jednání, ve kterém byla zproštěna obžaloby manželská dvojice, která provozovala jeden z growshopů.

„Stát growshopy dlouhou dobu toleroval. Byly opakovaně kontrolovány i na festivalech. Nikdy nebyly upozorněny, že tím, co dělají, překračují zákon,“ rozhodla soudkyně Hana Chaloupková a manžele osvobodila. Státní zástupce Kamil Švec se na místě odvolal. Ale po jednání s čerstvě osvobozeným párem ještě diskutoval na chodbě. Nahrávka šokuje:

"Moje role v procesu je taková, jaká je.", říká na nahrávce státní zástupce - zjevně proto, aby odůvodnil své odvolání proti zprošťujícímu rozsudku. Pak ale pokračuje:

"Můj názor je, že po formální stránce znaky trestného činu naplněny byly. Pak je ale k diskusi nefér přístup, kdy k tomu stát přistupuje selektivně. Dlouho to přehlížel, dlouho to nechal. Všichni chodili okolo - včetně policie. A ta pak dávala naprosto nesmyslné rady. Právní názory, které byly odlišné od toho, co vyslovil Nejvyšší soud. Stát prostě dělal klamavou politiku, a přitom připravil akci, jejíž základ je, aby ta akce nevyšla předčasně najevo. Aby té trestné činnosti pachatelé proboha nenechali. ... Z hlediska všeobecného pohledu je to nefér. Je to naprosté selhání státu, který v podstatě vznik growshopů dopustil, a nedal jim závazná pravidla."

Prohlášení pana státního zástupce je mimořádně překvapující. Jeho názor totiž koresponduje s neemočním, racionálním vyhodnocením situace kolem growshopů. A jeho prohlášení je v podstatě totožné s tím, co jsme o kauze growshop psali nejen my, ale hned celá řada soudnějších komentátorů.

Takže se zdá, že i represivní systém mění na celou věc pohled. Chybí tedy jediné: Aby to samé, co na chodbě řekl pan státní zástupce z Prahy 2, řekl některý státní zástupce před soudem. Pak by mohla celá umělá „kauza growshop“ konečně skončit.