Město Coquimbo zasáhla tsunami

Město Coquimbo zasáhla tsunami Zdroj: ČTK/ZUMA/El Mercurio

Letecké video ukazuje zkázu chilského města po úderu tsunami

Tsunami, kterou vyvolalo čtvrteční zemětřesení o síle 8,3 stupně, zasáhlo pobřeží Chile ničivou silou. Nejvíc byly postiženy měst Coquimbo a Tongoy, odkud pochází nejvíce z 11 mrtvých a desítek zraněných. Letecké video ukazuje zkázu, jakou ve městě Coquimbo napáchaly vlny vysoké 4,5 metru.

V ulicích města, z nichž jen pomalu mizí mořská voda, se jako hračky povalují velké rybářské lodě, v lagunách plavou auta , řada budov se zřítila.

Zemětřesení ve středu večer místního času zasáhlo centrální část Chile. Nejsilnější otřes zasáhl krátce před osmou večerní osm chilských regionů včetně metropole Santiaga de Chile, kde se začaly kývat budovy a lidé v panice vybíhali na ulici. Epicentrum zemětřesení bylo necelých 300 kilometrů severně od hlavního města. Milion lidí byl po zemětřesení vyzván k evakuaci na bezpečná místa. Jen díky systému včasného varování před tsunami se podařilo zabránit velkým ztrátám na životech.

Video placeholde
Přístav Coquimbo zasáhla tsunami • AeroWorks

Varování před tsunami bylo vydáno pro pobřeží Chile, Peru, Havaje, pobřeží Kalifornie, ale také Francouzské Polynésie či Nového Zélandu. Úřady ho zrušily po více než osmi hodinách, přestože země se kvůli následným otřesům stále hýbe..

"Znovu se musíme vypořádat s tím, že nám příroda zasadila tvrdou ránu," uvedla prezidentka Michelle Bacheletová v projevu vysílaném v chilské televizi. Do oblasti ihned vyslala armádu, která má zabránit rabování, a sama postiženou oblast navštívila.

Agentura Reuters s odvoláním na svědky napsala, že otřesy byly citelné až v argentinském Buenos Aires, které leží na východním pobřeží jihoamerického kontinentu. Asi po dvaceti minutách od hlavního zemětřesení přišly podle USGS čtyři následné otřesy o síle až 6,4 stupně. Další slabší otřesy pociťovali lidé na různých místech Chile ještě několik hodin.