Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

PŘÍMÝ PŘENOS: Konference o elektronické evidenci tržeb na reflex.cz

Elektronická evidence tržeb (EET) jde tento týden do druhého čtení. Ve sněmovně ovšem narazí na odpor opozice, která bude schvalování novodobých registračních pokladen bránit i obstrukcemi. Sledujte v přímém přenosu konferenci o EET ze Senátu od 9:30 do 13:30.

Své příspěvky k plánu ministerstva financí na vybudování systému on-line registračních pokladen  přednesou mimo jiné rektor institutu CEVRO Josef Šíma, Radomil Bábek z Asociace podnikatelů a manažerů, hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda či řezník Pavel Havlíček, který na protest proti EET neprodává maso z podniků Andreje Babiše. Jejich vystoupení budete moci shlédnout v prohlížeči v tomto článku.

Plán ministra financí Andreje Babiše na zavedení EET čelí v současné době několika nepříjemnostem. Pokud zákon projde, bude účinný až od léta příštího roku, což je oproti původním plánům už o půl roku později.

Premiér Bohuslav Sobotka navíc v pondělí oznámil, že ministerstvo financí zastavilo vypisování výběrových řízení, protože není možné, aby probíhala v okamžiku, kdy zákon ještě není schválen.

Ten však může být schválen později, než vláda předpokládá. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má sice spolu s komunisty ve sněmovně pohodlnou většinu, ODS a TOP 09 ale připravují obstrukce. Mají prý připraveny stovky pozměňovacích návrhů, kterými schvalování odsunou na neurčito.