Údajný pachatel útoku v Bangkoku

Údajný pachatel útoku v Bangkoku Zdroj: ČTK

Thajské policie zveřejnila záběry možného atentátníka, který má na svědomí nejméně 22 obětí

Policie v Thajsku uveřejnila videozáznam, na kterém je údajný pachatel bombového útoku z pondělí. Podle záznamů kamer má jít o muže ve žluté košili, který se vmísí do davu před hinduistickým chrámem na rušné křižovatce v centru Bangkoku, kde odloží svůj batoh a z místa odejde. K výbuchu došlo hned vzápětí a o život přišlo nejméně 22 lidí.

Muž ve žluté košili prý nevypadal jako Thajec, žádné další informace o něm ale nejsou. "Není jasné, kdo to je," upozornil předseda vlády Čan-Očy Prajutch. Vyšetřovatelé záběry analyzují.

Video placeholde
Muž na záznamu ve žluté košili je údajný atentátník • Youtube.com

Neznámí pachatelé se dnes v centru Bangkoku pokusili o další dva atentáty, které podle policie naštěstí nezpůsobily žádná zranění. Při prvním útoku neznámý muž shodil z jednoho z mostů nálož, která explodovala ve vodě. Později další útočník odpálil bombu u stanice městské rychlodráhy.

"Kdyby trhavina do vody nespadla, oběti by nepochybně byly," citovala agentura Reuters po prvním útoku thajský policejní zdroj. V obou případech byly nálože ve srovnání s pondělním útokem malé.

Video placeholde
Atentátník hodil bombu na přístaviště turistických lodí. Kdyby nespadla do vody, počet obětí by podle thajských úřadů byl značný. • Youtube.com

Bilanci pondělní tragédie úřady stále upřesňují, mezi 22 mrtvými byli podle médií tři Číňani, dva Malajsijci, jeden turista ze Singapuru a jeden z Filipín. Se zraněním bylo hospitalizováno 123 lidí, mnozí jsou v kritickém stavu.

Prajutch v thajském televizi prohlásil, že v zemi "stále ještě operují protivládní skupiny". Nikoho konkrétního ale z pumového útoku neobvinil. Policie údajně nechává všechny vyšetřovací verze otevřené, včetně útoku muslimských separatistů z jihu země nebo čínských Ujgurů, které minulý měsíc Thajsko vyhostilo zpět do Číny.