Požár v chemičce Unipetrol

Požár v chemičce Unipetrol Zdroj: © Ondřej Jungman, letecký klub Pesvice, lety-chomutov.cz

Letecké záběry požáru v litvínovské chemičce

Litvínovskou chemičkou Unipetrol dnes ráno otřásl výbuch, po kterém začal hořet zásobník s propylenem. Záchranná služba potvrdila zatím jedno zranění, lékaři také ošetřili čtyři hasiče. Podle mostecké policejní mluvčí Ludmily Světlákové bylo odhadem evakuováno přes 1000 lidí.

Z areálu chemičky stoupal sloup hustého tmavého dýmu, který pokryl široké oblasti Podkrušnohorské pánve. Lidé z okolí nehody hlásili spad popílku, velkých černých sazích, podle mluvčího firmy jedovaté látky do vzduchu neunikly.

K požáru se sjeli hasiči z celého Ústeckého kraje. Vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu až okolo třetí hodiny odpolední.

Starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO) Radiožurnálu řekla, že pravděpodobnou příčinou výbuchu bylo selhání chlazení. "Podle informací došlo k výpadku chladícího okruhu propylenu, a následně k tomu výbuchu v zařízení s následným požárem," uvedla.

Mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda ČTK řekl, že požár je pod kontrolou, ale látky musí vyhořet. "Veškerá petrochemická výroba v Litvínově byla z preventivních důvodů odstavena. Byli evakuováni skoro všichni zaměstnanci, na místě zůstali pouze lidé, jejichž přítomnost je nutná k odstavení jednotek," dodal. Pravděpodobně již dnes firma aspoň rámcově vyčíslí dopady odstavení výroby podniku.

Video placeholde
Požár v chemičce Unipetrol • © Ondřej Jungman, lety-chomutov.cz