Video placeholde

Zakladatel Microsoftu vyzvedl z moře zvon legendární bitevní lodi Hood

Týmu výzkumníků vedený jedním ze zakladatelů Microsoftu Paulem Allenem se podařilo z hloubky 3000 metrů vyzvednout zvon britské bitevní lodi Hood, kterou v roce 1941 potopil německý křižník Bismarck.

Potopení bitevní lodi Hood bylo největší tragédií v historii britského námořnictva. Vlajková loď britské atlantické flotily se dostala do souboje s nejmodernější německou bitevní lodí Bismarck 24. května 1941 v úžině mezi Grónskem a Islandem. Její muniční sklad dostal zásah a loď šla okamžitě ke dnu. Z 1418 mužů na palubě přežili jen tři námořníci.

Allenův tým použil k vyzvednutí zvonu podmořského robota. Zvon bude po renovaci předán britskému námořnictvu a sloužit jako pomník námořníkům z Hoodu. „Letos se slaví výročí 70. let od konce války a naším cílem bylo připomenout stovky životů odvážných námořníků, které byly na moři ztraceny,“ uvedl na stránkách své společnosti Vulcan Inc. Paul Allen.

Bitevní křižník Hood byl postaven na konci první světové války a ve své době byl největší válečnou lodí na světě. Britové jej považovali za chloubu svých ozbrojených sil, přestože na začátku druhé světové války už konstrukčně zastarávala. V každém případě její ztráta byla pro osaměle bojující Brity šokem, podle mnohých z nich to byla nejhorší zpráva z bojiště, jako za celou válku slyšeli.

Britské námořnictvo se pak soustředilo na pomstu a do boje proti Bismarcku vrhlo všechny své síly. Potopit Bismarck, který byl v bitvě s Hoodem sám poškozen, se Britům podařilo o tři dny později v Biskajském zálivu.

Vrak lodi byl objeven v červenci 2001 v hloubce 3000 metrů. Expedice podporovaná britskou televizí Channel Four tehdy zjistila, že zvon leží poněkud stranou od trupu. Allen se jej poprvé pokusil vyzvednout v roce 2012, ale jeho úsilí tehdy zhatilo špatné počasí.