Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Historky z natáčení filmu Pohádkář: Geislerová kojila, režisér Michálek s herci nic nezkouší

Do kin jde 6. listopadu nový český film Pohádkář. Režisér Vladimír Michálek jej natočil podle scénáře Marka Epsteina na motivy stejnojmenného bestselleru Barbary Nesvadbové. V hlavních rolích uvidíte Jiřího Macháčka, Annu Geislerovou a poprvé v českém filmu i světovou topmodelku Evu Herzigovou.

O Michálkovi se říká, že než jde s herci na plac, má vlastně film kompletně nazkoušený. „S herci nezkouším, snažím se je dostat do takzvaného komfortu. Aby věděli, co dělají, co budou dělat, aby chápali všechny situace, aby chápali každou větu, kterou mají říct a pokud ta věta nefunguje, tak musíme najít jinou větu... Prostě dokud ta situace sama o sobě není srozumitelná, tak do toho nejdeme. Není to žádné zkoušení na značkách, říkejme tomu spíš příprava,“ vysvětluje režisér.

„Vladimír vzbuzuje klid, on je takový jezero, do kterého se člověk ponoří,“ říká k tomu Aňa Geislerová. Jenže režisér ji při natáčení potrápil. Herečka totiž začala natáčet Pohádkáře krátce po narození třetího dítěte, a tak režisér i štáb museli respektovat i potřeby malého Maxe. Jak se dá využít kojení k dobrému hereckému výkonu? Režisér Michálek dokázal v případě Geislerové jisté napětí proměnit v další emoce.

Natáčení s Michálkem bylo pak pro Jiřího Macháčka jejich první spoluprací. „Vladimír se od počátku tvářil, jako že neví, co vlastně bude dělat, což je jeho velká taktika, protože tím člověka získá, aby se více angažoval v spolutvůrčí činnosti a více ho do celého procesu zatáhne. A když později tuhle jeho metodu odhalíte, zjistíte, že v něm máte větší a větší jistotu,“ říká Macháček.