Matador

Matador Zdroj: Reuters

Španělsko ovládly vášně kolem býčích zápasů. Býk zranil v úterý hned tři matadory

Španělsko bylo v úterý večer v šoku. Poprvé po 35 letech byly v Madridu zrušeny tradiční býčí zápasy, protože agresivní býk zranil postupně tři matadory (zápasníky). Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Podrobně je popisují všechna španělská média.

Býk jménem Deslío (podle dostupných informací vážil kolem 500 kilo) hned na začátku corridy vážně zranil zápasníka Davida Moru (událost ukazuje video). Při dalším úterním zápase pak byli zraněni matadoři Antonio Nazaré a Jiménez Fortes. Poté byly zápasy v Madridu poprvé od roku 1979 předčasně ukončeny.

Na sociálních sítích se ihned objevily nenávistné vzkazy, které podobně kruté býčí zápasy odsoudily. Jenže ne všem Španělům se tato kritika líbí, přestože kolem 60 procent obyvatel země by corridu podle průzkumů také zakázala. Část lidí totiž považuje býčí zápasy za součást národní kultury a pěstování tradic. O tom, zda se mohou pořádat, ale rozhodují samosprávné orgány jednotlivých španělských regionů.

V roce 2011 je zakázalo Katalánsko a pak následovaly Kanárské ostrovy.

Události v Madridu a především zranění několika matadorů ale opět rozvířily vášnivou debatu o tom, že býčí zápasy by měly být zakázány v celém Španělsku.