Číhošť

Číhošť Zdroj: ČTK

Chystá se pouť do Číhošti, na památku umučeného faráře Toufara

Do jednoho z působišť faráře Josefa Toufara, kterého umučili komunističtí vyšetřovatelé těsně před výročím únorového puče v roce 1950, se nyní sjedou stovky lidí. Pěší pouť uspořádali už loni Mladí lidovci a Nadační fond číhošťského kostela. Účastnit se má i Marián Jurečka, současný ministr zemědělství.

„Pouť začne v neděli 23. února 8:30 poutním pochodem do Číhoště z parku Josefa Toufara v Ledči nad Sázavou před kostelem sv. Petra a Pavla. V 11:00 oslaví poutníci Mši svatou v Číhošti s místním duchovním správcem Markem Šavlem. Poutníci mohou poté poobědvat v místním hostinci a navštívit střed České republiky, který se v obci Číhošť nachází,“ prozrazuje průvodce pěší poutí Tomáš Zdechovský, který je zároveň tvůrcem číhošťského znaku a vlajky.


Následovat bude od 13:30 prohlídka obce a Toufarovy fary „Po stopách P. Toufara“. Průvodcem poutníkům bude autor Toufarovy biografie „Jako bychom dnes zemřít měli“ a vysočinský básník Miloš Doležal. Dobové a vzpomínkové texty přednese herečka Jana Franková.


„Od 14:30 se poutníci mohou spolu s Mladými lidovci na Toufarově faře zúčastnit besedy „V Toufarových šlépějích“ s tvůrcem známé knihy o osudech pátera Toufara Milošem Doležalem a převorem Želivského kláštera historikem Jindřichem Zdeňkem Charouzem o osudech církve v 50. letech 20. století,“ připomíná jednu z důležitých součástí programu hlavní organizátor Jan Zahradil.
 Nadační fond kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti pak na 16:30 připravil benefiční koncert v nedaleké Světlé nad Sázavou, na kterém vystoupí varhanní mistr a skladatel Jaroslav Vodrážka a Dětský sbor při chrámu Páně Klášterec nad Orlicí, který přednese části Vodrážkovy Dětské vánoční Mše svaté a jeho Alžbětinskou serenádu. Dobrovolné vstupné z koncertu bude použito na opravy kostela v Číhošti.

 

Josef Toufar je dodnes symbolem boje pravdy a spravedlnosti proti totalitnímu režimu, který v padesátých letech v Československu nastal. Jeho umučení si dodnes připomínají stovky lidí. Jeho tělo, které umučili komunisté, zemřelo, ale jeho duch, který rozdával v Číhošti i jinde lásku, víru a dobro, žije v lidech dodnes dál. Na motivy jeho příběhu bylo napsáno několik děl a také složena úspěšná opera Toufar.