Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Youtube.com

Babiš se tvrdě opřel do EU: Nechci integraci, na společný trh si jen hrajeme

U Andreje Babiše někdy nevíte, zda některé věci ignoruje schválně, nebo z důvodu, že o nich nic neví. Ten samý pocit máte po zhlédnutí jeho rozhovoru se zástupcem ředitele think-tanku Evropské hodnoty Jakubem Jandou (projekt vznikl společně se serverem iHNed.cz). I když se Janda snažil vymámit z Babiše některé odpovědi, vůdce hnutí ANO je ignoroval. Některé jeho další názory na EU jsou ale zajímavé a dokonce i správné.

Babiš například nechce velký evropský stát, tedy žádnou další silnou integraci. Říká, že Česká republika nemá splynout s ostatními státy, protože si máme uchovat svoji suverenitu. Nemáme si nechat mluvit ani do daní, rozpočtu, nemáme zatím přijímat euro. Dotace, zejména ty zemědělské, jsou podle něj rozdělovány nespravedlivě, protože je nedostáváme zatím ve stejné procentuální výši jako západní země. Na společný trh si podle Babiše proto jen hrajeme. Řecko by nechal už dávno zbankrotovat a mnohé věci, které Brusel prosazuje pro všechny, jsou podle vůdce hnutí ANO vymyšlené špatně.

Na rozdíl od Václava Klause ale vystoupit z EU nechce. Pro své některé názory by jej přesto čeští eurohujeři zařadili mezi takzvané euroskeptiky.