Diamant. cena: 65 000 dolarů za gram

Diamant. cena: 65 000 dolarů za gram Zdroj: Profimedia.cz

V podzemí jsou stále ukryty milióny tun diamantu, zjistili vědci

Diamanty jsou mnohem běžnější, než se původně předpokládalo. Podle nové studie, kterou zveřejnil Massachusettský technologický institut s odkazem na tým vědců složený z odborníků napříč vědeckými disciplínami, je výskyt vzácného kamene tisícinásobně větší, než se předpokládalo.

Tým využil k prozkoumávání povrchu stejnou metodu, jakou se na zemi detekuje zemětřesení. Pomocí seismické metody bylo zjištěno, že pod zemským povrchem leží kvadrilion (1 000 000 000 000 000) tun diamantu. Přesto se na základě tohoto zjištění nepředpokládá, že se spustí nová diamantová horečka. Diamanty jsou totiž uloženy pod zemským povrchem v místech, kde se (alespoň prozatím) nedá těžit.

Většina diamantu je uložená ve stabilní části zemské litosféry. Protože skrze diamant prochází rychleji zvukové vlny než například skrz kámen, usoudili vědci, že uvnitř takzvaných kratónů musí být rozsáhlá ložiska diamantů.

Výskyt diamantu v litosféře podle vědců vlastně dává smysl – diamanty vznikají při vysokém atmosférickém tlaku a při extrémním teple, přičemž obě tyto podmínky jsou v této části zemské kůry splněny. Diamant, který se těží pro šperkařské účely, pochází z mnohem mělčích částí země.