Opilec

Opilec Zdroj: Profimedia.cz

Alkoholová intolerance není jen problém Asiatů. Jak se alergie projevuje a proč vzniká?

„Pokaždé, když jsem se napila silnějšího vychlazeného cideru, udělalo se mi zle. Ne hned, nejdříve přišel pocit těžkosti, pak na omdlení. Nejdřív se tomu všichni smáli, že nic nevydržím…“ Takto začíná klasický příběh ženy, která trpí (pravděpodobně) intolerancí na alkohol, a která dodnes neví jistě, zda je právě intolerance její správná diagnóza.

Svůj příběh o tom, jak se bojuje s intolerancí vůči látce, která je (bohužel) často součástí života většiny z nás, popsala Sara Chodoshová serveru Popular Science.

Na počátku byly nevinné symptomy, které se u Sarah postupně zhoršovaly se zvyšující se mírou vypitého alkoholu. Sarah sice uvádí, že její první zkušenost s nepříjemným stavem, který intolerance vyvolává, souvisela se ciderem, tedy tradičně méně alkoholovým, sladkým nápojem, který je oblíbený zvláště v letních měsících. Pak ale dodává, že se jí intolerance projevila nejhůře u červeného vína.

Existuje několik látek, které jsou způsobilé vyvolat nepříjemné stavy, jako je zvracení, nevolnost, mdloby a nechutenství. V případě Sary to byla například látka histamin, která je přítomna právě v červeném víně – ta způsobuje někdy i zrudnutí kůže, kterým často bez alergických záchvatů trpí mnozí z nás. Když jí byla předepsána antihistamika, problém s nevolností a dalšími projevy intolernace se zmírnil.

Záměna kocoviny za intoleranci

Celé to spočívá v tom, že něčí tělo není schopné histamin správně rozložit a také pak histamin z těla vyloučit. Tím se dostáváme k dalšímu problému – předsudku, který říká, že touto nemocí trpí jen Asiaté. Ano, nejextrémnější formou této intolerance trpí převážně Asiaté, jejichž těla neumí rozkládat histamin velmi často. To ale neznamená, že ostatní tím trpět nemohou – mnoho případů se vyskytuje také v Jižní Americe i USA.

S intolerancí souvisí i jeden poměrně málo diskutovaný fenomén – placebo efekt. Studie totiž ukazují, že pro některé pacienty intolerance není tou správnou diagnózou. Stává se, že příznaky intolerance na alkohol má někdo, kdo při jeho konzumaci přesáhl „svou“ míru, a zjednodušeně řečeno pak příznaky klasické kocoviny přisuzuje právě intoleranci. Antihistamika pak takovému pacientovi působí jako placebo.