Kometa

Kometa Zdroj: profimedia.cz

Kolem sluneční soustavy občas prolétají hvězdy. Kdy přiletí další, která může ohrozit život na Zemi?

Hvězdné nebe se může zdát neměnné. Není to ale pravda. Hvězdy mají vlastní pohyb. Souhvězdí tak vypadala v minulosti jinak a mění se také reálné vzdálenosti mezi hvězdami.

Od roku 2013 pracuje ve vesmíru evropská družice GAIA. Jedním z jejich hlavních úkolů je přesné měření pozic a vzdáleností stovek milionů hvězd v našem okolí. Na základě podobných dat pak mohou vědci sestavit trojrozměrnou mapu našeho hvězdného okolí a nasimulovat hvězdná setkání v minulosti i budoucnosti.

Nejbližší hvězdou od Slunce je dnes ve vzdálenosti 4,3 světelných let od nás Proxima Centauri. V budoucnu tomu ale bude stejně jako v minulosti jinak.

Hvězda neandrtálců

Občas se stane, že okolo sluneční soustavy proletí hvězda. Jeden z příkladů nastal před 70 tisíci lety v dobách, kdy na Zemi žili neandrtálci. Okolo sluneční soustavy prolétla ve vzdálenosti jen 0,6 světelných let Scholzova hvězda, která se dnes nachází 20 světelných let daleko. Ve skutečnosti se jedná o dva objekty – červeného trpaslíka a hnědého trpaslíka, kteří obíhají okolo sebe.

Dodnes nacházíme důkazy tohoto blízkého setkání. Tým vědců ze Španělska a Velké Británie zkoumal dráhy 340 těles, která se pohybují sluneční soustavou po hyperbolických drahách. Podle jejich závěrů dráhy těchto těles ovlivnila svou gravitací Scholzova hvězda během svého průletu.

Kdy dojde k dalšímu velmi blízkému setkání Země a prolétající hvězdy? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>