Doktor Andrew Lee, šéf týmu z americké univerzity Johnse Hopkinse, který provedl unikátní transplantaci penisu a šourku

Doktor Andrew Lee, šéf týmu z americké univerzity Johnse Hopkinse, který provedl unikátní transplantaci penisu a šourku Zdroj: Johns Hopkins University

Zázrak medicíny: Američtí lékaři provedli první transplantaci penisu i šourku najednou

Americký voják zraněný v Afghánistánu na intimních místech při výbuchu bomby dostal novou naději, že jeho sexuální funkce budou plně obnoveny. O první kompletní transplantaci penisu i šourku na světě informovali lékaři z univerzitní nemocnice Johnse Hopkinse ve městě Baltimore v americkém státě Maryland.

První taková transplantace svého druhu na světě se uskutečnila 26. března a trvala 14 hodin. Pacient, jehož jméno bude kvůli intimitě zásahu uchováno v tajnosti, se podle lékařů cítí dobře a tento týden bude propuštěn z nemocnice. Odborníci z chirurgického týmu očekávají, že sexuální funkce vojáka budou plně obnoveny za 6 až 12 měsíců.

Při transplantaci byl použit penis, šourek a část břišní stěny od zemřelého dárce.

„Od manželek, partnerů, rodin a opatrovatelů takto zraněných vojáků jsme slyšeli mnoho velmi citlivých a vážných příběhů o tom, že tato zranění mají ničivý dopad na identitu, sebeúctu a intimní vztahy,“ řekl v prohlášení nemocnice univerzity Johnse Hopkinse doktor Andrew Lee, vedoucí oddělení místní plastické chirurgie. Proto zde již léta pracují na speciálním programu, který by tato zranění a následné nemoci pomáhal odstranit.

Konečně jsem měl pocit, že jsem v pořádku

Léčený voják také vydal stručné prohlášení, ve kterém mimo jiné sdělil: „Když jsem se probudil po transplantaci, cítil jsem se konečně normálnější. Konečně jsem měl pocit, že jsem v pořádku.“

Univerzitní nemocnice Johnse Hopkinse v Baltimoru má připravený rozsáhlý transplantační program a teď má schválených 60 operací pohlavních orgánů. Dá tak podle všeho mnoha vojákům naději, aby mohli po velmi vážných zraněních dál normálně žít.