Sonda Parker ve vakuové komoře

Sonda Parker ve vakuové komoře Zdroj: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Parker Solar Probe: Sonda proletí kolem Slunce v rekordně malé vzdálenosti. Jakému žáru bude čelit?

Vstříc samotnému peklu. Do míst, kam se ještě žádná sonda nikdy neodvážila. Parker Solar Probe mine Slunce v 7krát bližší vzdálenosti, než do jaké se dostaly sondy před ní. Na americkém Mysu Canaveral se už od loňského léta sestavuje jedna z nejsilnějších raket: Delta IV Heavy na začátku srpna vynese do vesmíru sondu Parker Solar Probe, která se během následujících šesti let bude postupně víc a víc přibližovat ke Slunci.

Podle plánů NASA by měla Parker Solar Probe odstartovat mezi 31. červencem a 19. srpnem 2018. Po svém startu se vydá na velmi protáhlou oběžnou dráhu okolo Slunce. Při prvním průletu mine Slunce ve vzdálenosti 25 milionů kilometrů. Postupně se bude dostávat blíž, k čemuž jí pomůže i sedm průletů okolo Venuše.

Vědecké přístroje budou v plném nasazení vždy jen několik dní před a po průletu. Poté začne sonda odesílat získaná data zpět na Zemi a připravovat se na další průlet. Do roku 2024 proběhne podobných průletů 24. Pak začne „horká fáze“. Před Vánocemi roku sonda 2024 prosviští okolo Slunce ve vzdálenosti jen 6 milionů kilometrů. Další těsné průlety nastanou v březnu a v červnu roku 2025.

Sonda bude čelit až 1400 stupňů Celsia

Během průletů okolo Slunce čekají Parker Solar Probe extrémně náročné podmínky: Z chladného kosmického prostoru se vrhne vstříc obrovskému žáru. Sonda je speciálně vybavena, aby náročné podmínky zvládla. Před vysokými teplotami až 1400 stupňů ji ochrání více než 11 cm tlustý štít z uhlíkových kompozitů. Na přelomu roku vědci zavřeli sondu do obří vakuové komory a testovali, zda měnící se teplotní podmínky vydrží. Na palubě bude mít sonda pět vědeckých přístrojů, které se zaměří na výzkum sluneční atmosféry, magnetického pole a proudu nabitých částic, které ze Slunce proudí. 

Kam přesně se sonda Parker Solar Probe podívá, jaké tam panují podmínky a co bude zkoumat? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>