Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Průzkum ukázal, že dvě třetiny Němců trpí zvláštním problémem – jsou osamělí

Mnoho Němců trpí zvláštním problémem – cítí se osamělí. Ukázal to nový průzkum ARD-Deutschland, který byl zveřejněný v pátek. Vyplývá z něj, že 51 procent obyvatel si u našich sousedů myslí, že osamělost je „velkým problémem“, a dalších 17 procent si myslí, že je to dokonce „velmi velký problém“. A netýká se to pouze starých lidí, jak bývá ve světě obvyklé, ale je to i problém lidí, kterým je kolem 30 let.

Pouze šest procent Němců v průzkumu ARD-Deutschland uvedlo, že podobný problém neexistuje, a 23 procent odpovědělo, že je to pouze malá nesnáz. Celkem se průzkumu zúčastnilo 1038 lidí.

Jak ukázaly výsledky, osamělostí trpí spíše ženy než muži. Potvrzují se tak i poznatky z jiných studií. Profesorka psychologie Maike Luhmannová z Ruhr-Universität v německé Bochum dlouhodobě zkoumala až 16 tisíc lidí a zjistila, že kromě starších osob se s osamělostí potýkají zejména lidé ve věku kolem 30 let. Je to totiž přechodné období, kdy se rozhodují, zda například vstoupí do trvalého partnerského vztahu, do manželství, zda budou mít děti, nebo se budou věnovat více své kariéře.

Přestože ze všech studií plyne, že je to spíše osobní než společenský problém, chtějí se mu v Německu věnovat i někteří politici. Například doktor Karl Lauterbach, který je členem německého parlamentu (Bundestagu) za sociální demokracii, se domnívá, že osamělost může mít na lidi podobně negativní vliv jako třeba kouření. Přidal se k němu i další poslanec

Marcus Weinberg, který zastupuje konzervativní CDU. Ten vyzval k „odstranění tohoto tabu“ ve společnosti.